Theo Schuyt: geef belastingvoordeel voor giften aan onderzoek

15 september 2011
Nieuws | | Tax & Legal


AMSTERDAM (15 september) - Nederlandse universiteiten kunnen tussen de vijftig en honderd miljoen euro per jaar meer aan onderzoek besteden als ze met aandelen particuliere investeerders aantrekken. Professor Theo Schuyt bepleit in de Volkskrant dat de overheid dit zou moeten stimuleren door belastingvoordelen in te voeren.


Maatschappelijk belangrijk

Particulieren kunnen door beleggen bijdragen aan hoger onderwijs in Nederland. "Je kunt als bemiddelde Nederlander zo laten zien wat je maatschappelijk belangrijk vindt. Momenteel wordt er ongeveer 285 miljoen per jaar aan giften gegeven, maar het kan zeker vijftig tot honderd miljoen meer worden als er systematisch aan wordt getrokken", aldus Schuyt.



Signaal afgeven aan overheid

In Tilburg is maandag een congres voor universiteitsbestuurders en bankiers over particulier aandeelhouderschap in de wetenschap. Schuyt: "Het is geen toeval dat het congres kort voor Prinsjesdag plaatsvindt. We willen een signaal afgeven. In de culturele en groene sectoren zijn gunstiger fiscale voorwaarden gesteld voor particuliere investeerders. Het Concertgebouw geeft nu aandelen uit, die voor een belegger deels aftrekbaar zijn. Voor wetenschap zou dat ook moeten kunnen."


Rendement compenseert inflatie

Het is twijfelachtig of het beleggen in de wetenschap de investeerder veel zal opleveren, denkt Schuyt. "Het rendement zal ongeveer de inflatie compenseren. Het gaat om het goede gevoel: ik help de wetenschap vooruit. En als je het zat bent, verkoop je de aandelen weer."