Terugkijken: Geen ver-van-je-bed-show

Beeld: Andrew Neel/Unsplash.
Beeld: Andrew Neel/Unsplash.
9 november 2021
Nieuws | | Validatie & Toezicht

Op 28 oktober 2021 organiseerde het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF), Toezichthouder Goede Doelen, in samenwerking met Goede Doelen Nederland het online seminar ‘Geen ver-van-je-bed-show’. Onderwerp was het voorkomen van terrorismefinanciering en witwassen en welk effect de aangescherpte wetgeving heeft op goede doelen. Volgens de organisatie was er een goede opkomst en een grote behoefte aan overzicht in de ‘wirwar van regels’ en inzicht in de risico’s. Voor wie het seminar gemist heeft is er goed nieuws: de hele uitzending is terug te kijken op YouTube.
 
Doel van het seminar was om goede doelen bewust te maken van wat er speelt omtrent de regelgeving rondom het voorkomen van terrorismefinanciering en tegelijkertijd te inventariseren waar de informatiebehoefte van de goede doelen ligt. Een voorbeeld van de problematiek die tijdens het seminar genoemd werd was het overmaken van geld naar partnerorganisaties in buitenlandse risicogebieden. Met name ontwikkelingsorganisaties zouden de effecten van de steeds strenger wordende regelgeving duidelijk voelen.
 
Het seminar werd gepresenteerd door Juliette Grimbergen. Tafelgasten waren onder meer Gosse Bosma, secretaris bij Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF), Lia van Broekhoven, directeur van Human Security Collective en Diederik van der Plas, data-analist bij CBF. Ook Rob van ’t Oever schoof namens ABN Amro aan om te verduidelijken hoe banken de compliance invullen. Daarbij gaf hij inzicht in de manier waarop ABN Amro, onder andere door middel van maar liefst 4.000 medewerkers die geldstromen en rekeninghouders controleren, omgaat met terrorismebestrijding. Volgens onderzoek van het CBF zou gemiddeld 11% van de Erkende Goede Doelen belemmeringen ervaren met transacties. Daarbij zou er een groot verschil zijn tussen kleine en grote goede doelen; 34% van de kleine organisaties ervaart deze belemmeringen tegenover 4% van de grote organisaties. Ook blijkt uit het onderzoek dat nieuwe organisaties steeds vaker geen bankrekening kunnen openen. Van Broekhoven gaf aan dat er momenteel samengewerkt wordt met de Nederlandse Vereniging van Banken om volgend jaar een portal te lanceren met praktische informatie voor non-profitorganisaties over bankzaken en regelgeving.
 
Het CBF concludeert uit de reacties op het seminar dat er inderdaad een behoefte bestaat aan een kennisbank met up-to-date informatie en praktische tips. De organisatie zal daar samen met Goede Doelen Nederland en koepels Partos en Partin nader onderzoek naar doen.
 
Bron: CBF
Klik hier voor het hele verslag.
Klik hier voor een factsheet van het ministerie van Financiën met tips voor de goede doelensector.
Bekijk hieronder het seminar terug.