‘Tax relief cap’ beroert Engelse filantropiesector

‘Tax relief cap’ beroert Engelse filantropiesector
‘Tax relief cap’ beroert Engelse filantropiesector
17 mei 2012

AMSTERDAM (17 mei) - De toekomst van de filantropiesector in het Verenigd Koninkrijk blijft de gemoederen bezighouden. De zogenaamde tax relief cap, een beperking van de fiscale aftrekbaarheid van giften, brengt de ‘Big Society’ van premier Cameron in zwaar weer. Al eerder waarschuwden major donors Cameron dat er door de maatregel minder giften zullen worden gedaan. Nu komt de Charities Aid Foundation met cijfers waaruit zou blijken dat de tax relief cap elfduizend banen gaat kosten. Civil society-minister Nick Hurd wuift alle bezwaren weg: “De meeste goede doelenorganisaties maken zich niet druk om de tax relief cap.”

Even terug in de tijd: grootverdieners in het Verenigd Koninkrijk konden hun belastingaanslagen aanzienlijk verminderen door zelf een trust op te richten of een groot bedrag aan een goed doel te schenken. In sommige gevallen werd de belastingaanslag op die manier zelfs tot nul gereduceerd. Premier David Cameron kwam vorige maand met een voorstel dat belastingaftrek in de toekomst zal beperken tot maximaal 50.000 pond per jaar of, indien hoger, 25 procent van het inkomen.

Lobby van major donors
De reacties varieerden van gelaten tot woedend. Er kwam een lobby op gang van major donors, onder wie de rijke families Getty en Sainsbury en Gordon Roddick, weduwnaar van Anita Roddick, oprichter van The Body Shop. Een groep die samen de beschikking heeft over meer dan een miljard pond. Deze groep waarschuwde Cameron via een open brief aan The Guardian dat ze vrezen dat er aanzienlijk minder gegeven gaat worden als zijn voorstel doorgaat.

Verlies van vijfhonderd miljoen
De Charities Aid Foundation kwam eerder deze week met cijfers van Oxford Economics waaruit blijkt dat er door de maatregel vijfhonderd miljoen pond minder gedoneerd zal worden door de cap. Dit bedrag is gebaseerd op een schatting van David Gauke van het ministerie van Financiën, die vorige maand op BBC4 aankondigde dat de cap de schatkist zo’n honderd miljoen extra zal opleveren. Oxford Economics berekende dat voor elke pond die major donors kunnen aftrekken er vijf pond naar een goed doel gaat, hetgeen betekent dat er een verlies ontstaat van vijfhonderd miljoen pond.

Elfduizend banen verdwijnen
En dat niet alleen: ook is berekend dat er in de sector bijna elfduizend banen verdwijnen. Oxford Economics waarschuwt bovendien dat ook de rest van de economie last zal krijgen van de maatregel. Dat kan een verlies opleveren van maar liefst 1,5 miljard pond, omdat elke pond die gedoneerd wordt, een voordeel van drie pond voor het land oplevert. “De realiteit is dat deze belastingverandering slechts een klein bedrag oplevert voor de schatkist, maar dat het grote verliezen betekent voor goede doelenorganisaties die het nu toch al moeilijk hebben”, zei John Low, directeur van Charities Aid Foundation.

“Niet veel effect”
Nick Hurd (foto), minister van Civil Society, vindt het allemaal wel meevallen. Sterker nog, de meeste goede doelenorganisaties maakt het helemaal niet uit of de tax relief cap er komt of niet. “Het heeft niet zoveel effect op ze”, zei hij tijdens een persconferentie. Hij vertelde dat hij een aantal kleine organisaties had bezocht in Birmingham en geloofde niet dat de cap veel impact op deze organisaties zal hebben.

Niet mee eens
Michael O'Neill, ceo van de Christian charity, is het daar niet mee eens. De Christelijke organisatie Stewardship heeft daar namelijk onderzoek naar gedaan. O’Neill zegt dat zijn eigen organisatie vorig jaar 294 donaties heeft ontvangen van meer dan vijftigduizend pond, zo’n veertien procent van het totale inkomen. Het grootste deel daarvan gaat naar kleine goede doelenorganisaties en met name die donaties worden geraakt door de cap.

Onderzoek
Hurd meldde tijdens de persconferentie nog wel dat het ministerie van Financiën een onderzoek is gestart om te kijken of de tax relief cap de juiste maatregel is en welk effect het zal hebben. “De meeste mensen zullen de maatregel begrijpen. Als we dit hebben opgelost kunnen we eindelijk verder”, aldus Hurd, die ervan uitgaat dat het voorstel gewoon doorgang zal vinden.