Succesvolle lobby: Acceptgiro blijft voorlopig bestaan

17 mei 2012
Nieuws | | Governance & Finance

AMSTERDAM (17 mei) – De acceptgiro blijft als betaalmiddel voorlopig bestaan. De Nederlandse banken, vertegenwoordigd door de Nederlandse Vereniging van Banken, de Stuurgroep SEPA en acceptgiro-eigenaar Currence hebben die afspraak gemaakt met belanghebbende partijen als de Consumentenbond en koepelorganisatie VFI. Het oorspronkelijke plan om in de migratie naar SEPA (Single Euro Payments Area) de acceptgiro uiterlijk per 1 februari 2014 af te schaffen is daarmee van de baan.

Met ingang van 2014 is de SEPA (Single Euro Payments Area) een feit. Dan is de migratie van de huidige binnenlandse overboeking en incasso naar de Europese overschrijving en de Europese incasso voor 32 landen wettelijk geregeld. Ook de filantropiesector moet per 1 februari 2014 zijn overgegaan op de Europese overschrijving en Europese incasso. Daarmee wordt het gemakkelijker transacties over de grens te doen, maar voor de sector is er ook een aantal minder leuke veranderingen.

Desastreuze maatregel
De acceptgiro is een belangrijk stukje papier voor fondsenwervers. Alleen leden van VFI verwerken jaarlijks al zo’n tien miljoen acceptgiro’s voor een bedrag van zo’n 170 miljoen euro. Het plan was de acceptgiro per 1 februari 2016 af te schaffen. Een desastreuze beslissing voor goede doelenorganisaties, vooral omdat er nog steeds geen elektronische opvolger van het papiertje is. Reden voor de koepelorganisatie om samen met partners als onder meer de Consumentenbond, ANBO en de uitgeversbranche om de tafel te gaan met de Nederlandse Vereniging van Banken, Stuurgroep SEPA en Currence.

Beëindiging vanaf 2019
De lobby van deze groep belanghebbenden heeft nu een keiharde afspraak opgeleverd. Er is besloten in 2013 een plan op te stellen voor de beëindiging van de SEPA-acceptgiro per 1 januari 2019. Tot deze streefdatum wordt tussentijds het gebruik van de acceptgiro gemeten, om de ingezette dalende trend te blijven volgen.

Geen machtiging mogelijk via telefoon en internet
Maar er zijn ook andere veranderingen voor goede doelenorganisaties en fondsen door de invoering van SEPA. Zo is het bij automatische incasso’s niet meer voldoende toestemming van de rekeninghouder te hebben. Voortaan moet de organisatie veertien dagen van tevoren laten weten wanneer het bedrag wordt afgeschreven. Een andere verandering is dat machtigingen vragen via internet en de telefoon niet meer mogelijk is. Daarvoor moeten eerst veilige identificatie- en authenticatiemethoden komen.

Einde Giro555?
Tot slot krijgen we allemaal een achttiencijferig International Bank Account Number (IBAN). Dat geldt dus ook voor goede doelenorganisaties en zou het einde kunnen betekenen van bijvoorbeeld Giro555. Ook hier gaat VFI zich voor inzetten. “Strikt juridisch betekent het dat de verkorte nummers verdwijnen. Wij staan er als VFI iets anders in en vinden dat het mogelijk moet zijn dat in die landen waar die korte rekeningnummers een aanzienlijk maatschappelijk belang vertegenwoordigen, de toezichthouder de ruimte biedt om verkorte nummers te blijven gebruiken, bijvoorbeeld via een speciale technische oplossing zoals in de vorm van een conversiesystematiek”, zei VFI-directeur Gosse Bosma in Vakblad Fondsenwerving.