Toon alles (1)

‘Substitutie op de loer bij lokale overheid en filantropie’

11 januari 2017, 08:00
‘Voor het contact tussen  overheden en filantropische instellingen is het advies aan beide partijen: kieper de verantwoordelijkheden niet over de schutting bij de ander. Over en weer loert de valkuil van de substitutie. Wat te doen? Het antwoord is eenvoudig: ken elkaar, ontmoet elkaar en kijk waar samenwerking mogelijk is, met respect voor ieders eigen identiteit.’ Dit advies geeft Theo Schuyt, hoogleraar filantropische studies in het vakblad Binnenlands Bestuur.

Te gemakkelijk

‘Overheden denken te gemakkelijk  dat fondsen wel zullen meebetalen aan de gemeentelijk beleidsplannen, terwijl filantropische instellingen verwachten dat na de startfase de gemeente hun initiatieven structureel zullen gaan financieren’, betoogt Schuyt.

Ambtenaren weten weinig

Hij vindt het tekenend dat lokale bestuurders relatief weinig weten over filantropie in hun gemeenten. Schuyt: ’In de Postacademische Opleiding  Overheid en filantropie van de VU werd  in de eerste bijeenkomsten aan de aanwezige ambtenaren de vraag gesteld welke filantropische fondsen en instellingen zij in hun of haar gemeenten konden opsommen. Opmerkelijk weinig antwoorden kwamen terug.  Ambtenaren zijn in de regel niet zo bekend met het bestaan en de activiteiten van lokaal aanwezige vermogensfondsen, van kerkelijke organisaties, serviceclubs, Van Harte Resto’s,  van maatschappelijk betrokken bedrijfsleven, van vrijwilligers- en buurtinitiatieven, Stichting Present en Buurtbussen, om een aantal van deze vormen van filantropisch particulier initiatief te noemen.’

Maatschappelijke betrokkenheid

Schuyt: ‘Toch is voor gemeenten  zaak hiervan notie te nemen. De toekomst van de waardevolle Nederlandse verzorgingsstaat kan mede worden veilig gesteld door in het beleid ook aandacht te schenken aan maatschappelijke betrokkenheid. Sterker nog, door aan oud – en nieuw particulier initiatief een plaats aan de tafel in te ruimen.’

►Bron: Binnenlands Bestuur
 
♦Lees ook: ‘Politici die maatschappelijke verbanden zijn er al!
♦Lees ook: ‘Meeste gemeenten snappen geen bal van particulier initiatief’
 
►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier.
 
 
gerelateerde items