Let op, ook subsidies kunnen btw-belast zijn

Let op, ook subsidies kunnen btw-belast zijn
Let op, ook subsidies kunnen btw-belast zijn
1 december 2017
Nieuws | | Organisatienieuws

Maatschappelijke organisaties kunnen zichzelf en hun achterban een grote dienst bewijzen door meer aandacht te schenken aan fiscaliteit, vooral op het gebied van btw. In de categorie ondergeschoven kindjes ligt dit issue onderop de stapel in de onderste la.
Vooral bij koepelorganisaties en brancheverenigingen blijft de btw vaak hangen. Dat moet echt veranderen, omdat je anders hoge boetes oploopt en flinke inkomsten misloopt. Met als negatieve bijvangst fikse imagoschade, omdat mensen het gevoel krijgen dat ze geld betalen voor de bekende strijkstok.
 
door Anne Marieke Smits*
 
Jarenlang was het belastingaspect bij maatschappelijke organisaties geen issue, maar de gewijzigde fiscale wetgeving noopt maatschappelijke organisaties handiger om te gaan met fiscaliteit. Bovendien is de houding van de fiscus veranderd, wat simpelweg betekent dat er van ondernemers meer medewerking wordt verwacht.
 
In de publieke sector is wel verbetering zichtbaar. Moet ook. Enerzijds omdat de wetgeving is gewijzigd en daar heb je gewoon mee te dealen. Anderzijds is de maatschappelijke tendens dat mensen steeds kritischer zijn over hoe maatschappelijke organisaties met geld omgaan.


Het zal je dus niet in dank worden afgenomen wanneer jouw organisatie boetes en naheffingen moet betalen, terwijl mensen giften en donaties doen om het goede doel te steunen. Donateurs willen natuurlijk niet het gevoel krijgen dat ze indirect de schatkist spekken.
 
In dat licht is het heel belangrijk om te weten dat ook subsidies btw-belast kunnen zijn. Wanneer het geschonken geld een oormerk heeft, kan de fiscus dat beschouwen als een economische prestatie. Dat overkwam een klant van mij enige tijd geleden, een grote maatschappelijke organisatie. Die dreigde alsnog 21% btw plús naheffingen en boetes te moeten betalen over een geschonken bedrag waar zij grotendeels door kan bestaan. Is uiteindelijk met een redelijke sisser afgelopen, maar dit is een typisch voorbeeld van wat er kan gebeuren wanneer btw een ondergeschoven kindje is. 
 
Wat bestuurders zich moeten realiseren, is dat ze sneller dan ze denken worden gezien als btw-ondernemer. Wat voor hen ook betekenis heeft in het formele recht. Wanneer je vennootschapsbelastingplichtig bent, kun je namelijk hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld als het misgaat met accijnzen, loonbelasting of omzetbelasting. Als je dat aan bestuurders vertelt, schrikken ze wel.
 
Fiscaliteit is dus sneller dicht bij huis dan je denkt. En de impact is groter dan je zou vermoeden. Hard gesteld zit er eigenlijk altijd een lijk in de kast. Meerdere lijken zelfs. En die vallen eerder uit de kast dan je denkt.
Dat is de risicokant. Laat ik positief afsluiten door de keerzijde van de medaille te belichten. Namelijk dat er voor maatschappelijke organisaties volop kansen zijn om de veranderende wetgeving in hun voordeel te gebruiken, bijvoorbeeld via de teruggaaf voor energiebelasting. Andere tip: bij een eigen pand kun je de WOZ-lasten drukken door bezwaar te maken tegen de WOZ-beschikking. En wees verder kritisch op inkomende nota’s met btw. Is de btw überhaupt terecht en klopt het tarief wel?
 
Door scherper te zijn op dat soort eenvoudige onderdelen kun je al veel winst behalen! Met als resultaat dat je meer geld overhoudt voor de beoogde doelen, want daar gaat het toch om.
 
*Anne Marieke Smits is senior manager BTW bij BDO Belastingadviseurs en maakt onderdeel uit van de branchegroep Maatschappelijke Organisaties.