Kijk, dat zijn nog eens salarissen...

6 september 2017, 10:16
Het Amerikaanse Chronicle of Philanthropy maakte op basis van belastinggegevens een lijstje met topverdieners in de Amerikaanse ngo-sector: directeuren en bestuurders van 500 organisaties die voor hun goede doel 35 miljoen dollar of meer ophaalden bij donateurs, fondsen en bedrijven in 2014. De gemiddelde vergoeding inclusief bonussen was voor dit jaar: 650.000 dollar. Topverdiener is Michael Dowling, voorzitter en ceo van de Northwell Health Foundation in Westbury, in de staat New York. Dowling kreeg 9.648.840 dollar op zijn bankrekening bijgeschreven. De ‘kleinste verdiener’ toucheerde 153.000 dollar. 

Grote contrasten

Een vergelijking tussen de beloningsculturen van de VS en Nederland laat traditioneel grote contrasten zien. Dat geldt voor het bedrijfsleven, maar ook voor de non profit-sector. Anders dan in Nederland is prestatiebeloning in de VS ook voor ngo’s meer een geaccepteerd fenomeen in relatie tot maatschappelijke doelstellingen. Een bekend voorstander van dit principe is fundraising-goeroe Dan Pallotta, al vinden zijn gedachten ook in de VS duidelijke weerstand. In zijn boek Uncharitable is hij pleitbezorger van meer ‘kapitalistische mechanismen in de goede doelensector'. Goede doelen zouden volgens Pallotta de ruimte moeten krijgen om net zoals alle andere ondernemingen gebruik te maken van de beste mensen, hogere salarissen en in het algemeen: kapitalistische principes.

Overhead is strijkstok…

De gedachte dat een goed doel als een bedrijf gerund moet worden, heeft in Nederland (nog) maar weinig draagvlak. Goede doelen worden over het algemeen gezien als ‘liefdewerk oud papier’ en opgebracht en gefinancierd door donateurs. Overheadkosten, waaronder het salaris van de directeur, dienen in de publieke perceptie zo laag mogelijk gehouden te worden. De meeste organisaties zijn bang dat het publiek deze kosten opvat als ‘strijkstokkosten’, dat wil zeggen: ‘onnodige kosten die aan de doelbestemming worden onthouden.’

Salarisplafond

Op basis van zelfregulering hanteert de koepel Goede Doelen Nederland voor haar leden een salarisplafond gebaseerd op Wet Normering Topinkomens. Het absolute maximum jaarinkomen (bruto-jaarsalaris, vakantiegeld, eventuele eindejaarsuitkering en variabele beloning) is €144.000 en er geldt een absoluut maximum van €178.000 voor de elementen: jaarinkomen, belaste vergoedingen/bijtellingen, de werkgeversbijdrage pensioen en de overige beloningen op termijn.

Gemiddeld jaarinkomen in Nederland

Het gemiddelde jaarinkomen van een directeur bedroeg in 2015 op fulltime basis €99.905, variërend van gemiddeld €81.923 bij kleine organisaties tot gemiddeld €112.144 bij grote organisaties. Deze cijfers zijn gebaseerd op het jaarlijkse sectoronderzoek van Goede Doelen Nederland onder haar leden. Het gaat om het gemiddelde van de 92 organisaties die hebben meegedaan aan het onderzoek. Het bedrag is weliswaar ruim onder de voor 2015 geldende maximumnorm van €144.000 die in de beloningsregeling van Goede Doelen Nederland is vastgelegd, maar toch voortdurend aanleiding voor kritiek van donateurs die deze bedragen niet vinden passen bij een goed doel. Zo circuleert er al jarenlang een (foutieve) lijst met directeurssalarissen op social media die de kritiek voedt.
 
De Top 10 met topsalarissen non profits in de VS:
  1. Michael Dowling, voorzitter & CEO, Northwell Health Foundation, Westbury, N.Y.; $9,648,840
  2. Lloyd H. Dean, voorzitter & CEO, Dignity Health, San Francisco; $6,706,341
  3. Jeffrey Romoff, voorzitter & CEO, UPMC Health System, Pittsburgh; $5,765,436
  4. Steven Altschuler, voorzitter & CEO (voorheen), Children’s Hospital of Philadelphia; $5,152,250
  5. Bernard J. Tyson, CEO, Kaiser Permanente, Oakland, Calif.; $4,687,312
  6. Delos Cosgrove, voorzitter & CEO, Cleveland Clinic, Ohio; $4,127,582
  7. Mark Wallace, CEO & voorzitter, Texas Children’s Hospital, Houston; $3,837,480
  8. Dean Harrison, voorzitter & CEO, Northwestern Memorial HealthCare, Chicago; $3,610,782
  9. David Cerullo, voorzitter & CEO, Inspirational Network, Indian Land, S.C.; $3,603,706
  10. Nancy M. Schlicting, voorzitter & CEO (voorheen), Henry Ford Health System, Detroit; $3,539,427
►Bronnen: The Chronicle of Philantropy, Goede Doelen Nederland

►Voor het interview van DDB's Marjan Smeitink met Dan Pallotta: klik hier
 
Nieuw: 
DDB Dailyelke dag om 12.00 uur het laatste nieuws & opinie van de afgelopen 24 uur in uw mailbox. Gratis service naast uw wekelijkse DDB Journaal.
Aanmelden: klik hier.
 
gerelateerde items