Toon alles (1)

Stichtingen bepleiten alternatief voor weeshuizen

7 oktober 2019, 06:00
Stichtingen bepleiten alternatief voor weeshuizen
Stichtingen bepleiten alternatief voor weeshuizen
‘Kinderen verdienen een thuis, geen tehuis.’ Die hartenkreet liet Mirjam Vossen horen op De Dikke Blauwe. Laten we samen een eind maken aan weeshuistoerisme, was haar boodschap. Daarmee zit ze volledig op één lijn met twaalf Nederlandse particuliere ontwikkelingsorganisaties, die hetzelfde bepleiten in de pledge #EveryChildAFamily.

De pledge is op 28 september ondertekend door twaalf Nederlandse stichtingen. Onderzoek toont aan dat wereldwijd meer dan 80 procent van de kinderen in een instituut (weeshuis) minimaal nog één levende ouder heeft en/of andere familieleden. Die zouden in beginsel voor het kind kunnen zorgen, met de juiste ondersteuning. Daarnaast toont ruim 60 jaar onderzoek aan dat opgroeien in een weeshuis schadelijk is voor de cognitieve, emotionele en sociale ontwikkeling. Kinderen ontwikkelen zich het best in een veilige gezinsomgeving.

Goede zorg

Daarom roepen de ondertekenaars ook andere ngo’s, bedrijven, kerken en scholen op zich ook in te zetten om dit belangrijke recht van kinderen te promoten. Bijvoorbeeld door met collega organisaties in gesprek te gaan over goede zorg voor kinderen zonder thuis.

Lees hier meer over de pledge   

Lees hier het artikel van Mirjam Vossen: OPROEP: laten we samen een eind maken aan weeshuistoerisme

De Dikke Blauwe heeft al eerder geschreven over deze problematiek. Lees ook:
Save the Children: ‘Weeshuistoerisme trekt familienetwerken uit elkaar’
Afrikaanse weeshuizen worden steeds vaker gesloten
Better Care start kruistocht tegen ‘weeshuistoerisme’
Weeshuistoerisme: stop met verkeerd goed doen
 
gerelateerde items