Nieuw protocol met versoepelingen huis-aan-huis-werving

Beeld: The Blowup/Unsplash.
Beeld: The Blowup/Unsplash.
25 mei 2021
Nieuws | | Validatie & Toezicht

Op basis van de ingevoerde versoepelingen van de coronamaatregelen op 28 april heeft het bestuur van de Stichting Regulering Huis-aan-Huis Werving (RHAHW) het protocol voor een veilige huis-aan-huiswerving in coronatijd aangepast. Goededoelenorganisaties kunnen het aangepaste protocol vinden op de website van Goede Doelen Nederland (GDNL).

Coronaproof werven

Eerder stelde RHAHW een protocol op voor veilige huis-aan-huiswerving in coronatijd met input van o.a. de Werkgroep Wervingsrooster van GDNL. Afspraak was dat er op elk moment ‘aanvullende, eventueel strengere’ richtlijnen overeengekomen zouden kunnen worden. Deze aanpassingen worden na iedere persconferentie door middel van overleg met het bestuur besproken. De recente afschaffing van de avondklok en de heropening van niet-essentiële winkels hebben het meeste invloed gehad op de huidige aanpassingen in het protocol, die alsvolgt luiden:
  • Voorwaarde “wervers bellen niet aan na 20.00 uur ’s avonds” is vervallen
  • Voorwaarde “de retail is ook open. Moet de retail (lokaal) sluiten dan stopt (daar) ook de werving” is vervallen
Het hele protocol is hier te lezen.

Stichting RHAHW

De stichting RHAHW werd in november 2020 opgericht op initiatief van GDNL, Toezichthouder Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) en de brancheverenigingen van wervingsbureaus.  Doel van de organisatie is het beheer van het wervingsrooster, dat de werving aan de deur ‘reguleert en limiteert’. Bovendien wil de stichting de kwaliteit van de werving waarborgen en het publiek en gemeenten inzicht te geven in wie, wanneer en waar aan de deur komt. De organisatie heeft daarvoor een gedragscode opgesteld. In het bestuur zitten o.a. Marc Petit en Margreet Plug, beide namens Goede Doelen Nederland. Harmienke Kloeze, directeur van het CBF, heeft een adviserende rol.
 
Bron: Goede Doelen Nederland
Lees ook: ‘Marc Petit vertrek als bestuurslid bij Goede Doelen Nederland’