Uw stemmetjes over blockchain

17 mei 2018
Opinie | | Ontwikkelings samenwerking

Bestuurders hebben twee innovatie-stemmetjes. In elk oor één. De linker fluistert de gehele dag: ‘Opletten nou. De ontwikkelingen gaan razendsnel.’ De rechter: ‘Niet op laten jutten: bijna al die ontwikkelingen blijken hypes en zeepbellen.’ De linker: ‘Klopt, dat zeiden ze ook over het internet en de mobiele telefoon. Welterusten.’
Herkent u die stemmetjes ook als het om bitcoins & blockchain gaat? Wij vinden dat temeer een mooi voorbeeld omdat precies een jaar geleden, tijdens de presentatie van Geven in Nederland, meer dan 90% van de aanwezige bestuurders in de zaal geen idee had wat blockchain feitelijk inhield. Twaalf maanden verder en blockchain is niet meer weg te branden uit de media, De Dikke Blauwe incluis.
Misschien behoort u tot degenen die menen dat de bitcoin de zwendel van de eeuw is, maar de ontregelende opmars van cryptocurrency gaat voorlopig onstuitbaar door. Experts op het gebied van de bitcoin vinden deze digitale munt trouwens niet eens de belangrijkste uitvinding. Nee, de blockchain, de boekhouding van het bitcoinsysteem, is volgens hen pas écht grensverleggend. De administratie van alle bitcointransacties ooit is namelijk veel breder toe te passen. Volgens onderzoeksjournalist Herbert Blankesteijn kun je in de blockchain veel meer bijhouden dan alleen betalingen: ‘Eigenlijk alles wat je kunt opschrijven, kun je ook opslaan in een blockchain. De essentie ervan is dat het een bron van informatie is die iedereen kan vertrouwen. De uitvinding kan veranderen wie informatie beheert en hoe waardedocumenten circuleren.’ Dat laatste verandert weer niet alleen hoe bedrijven werken, maar ook organisaties in onze sector. Er zijn zoveel toepassingen mogelijk dat we nog niet goed kunnen bevatten hoeveel.
Early adapter Michael Rutgers, directeur van het Longfonds, gaf daarvan in DDB enkele voorbeelden: ‘Mensen geven tonnen aan het Longfonds in goed vertrouwen. We publiceren trouw een jaarverslag waar maar driehonderd mensen echt naar kijken. Eigenlijk zijn wij een black box, een trusted third party.’ Een blockchain zou volgens Rutgers op elk moment de actuele stand van zaken van activiteiten kunnen weergeven, terwijl een jaarverslag per definitie maar eens in het jaar verschijnt. Maar ook als donateurs de besteding van fondsen aan een specifiek project willen inzien, kan blockchain een uitkomst zijn. Rutgers: ‘Het ultieme idee is natuurlijk werven via de blockchain: je zoekt als potentieel maatschappelijk gever een goed project uit via een app, kijkt welk onderdeel je zou willen financieren en via de blockchain gaat er ‘waarde’ in het project. Informatie over de voortgang gaat naar de gever en als het resultaat gehaald is, betaalt het smart contract uit. Uitdaging is daar nog de valuta waarin betaald wordt. Cryptocurrency’s en traditionele euro’s staan nog niet in stabiele relatie tot elkaar. En crypto-vermogenden zijn nog niet echt in filantropie gestapt.’
Wie zo naar de blockchain kijkt, ervaart een soort big bang aan toepassingen die zich met steeds grotere kracht in alle richtingen in onze filantropische ruimtetijd verplaatsen.
Gelukkig zijn er ook journalisten en ervaringsdeskundigen als Blankesteijn die cryptobeten - zoals de meesten van ons - in aangename Jip & Janneke-taal kunnen uitleggen wat die crypto-oerknal nu eigenlijk behelst en wat er allemaal op ons afkomt.
Verloop en uitkomst van al die ontwikkelingen zijn nu met geen mogelijkheid te voorspellen. Een gezond wantrouwen, met een vleugje scepsis, vooruit, is ook geen probleem. Maar een gebrek aan nieuwsgierigheid naar nieuwe mogelijkheden om goed doen fundamenteel te innoveren? Inschatten of en hoe uw maatschappelijke missie met inzet van blockchain doeltreffender gerealiseerd kan worden?
We zijn benieuwd welk innovatie-stemmetje bij u hier het laatste woord heeft. DDB-uitgever Lenthe houdt op 26 juni een seminar waarop u helemaal wordt bijgepraat over wat bitcoins & blockchain voor uw organisatie kunnen betekenen: klik hier.