EFC
Toon alles (1)

Europese fondsen vormen solidariteitsfonds

4 juni 2017, 07:02
Een aantal filantropische fondsen uit geheel Europa is een samenwerking begonnen en hebben middelen ‘gepooled’ om de tanende solidariteit en democratie Europa weer te verstevigen. De nieuwe Philanthropic Alliance for Solidarity and Democracy in Europe werd op 2 juni in Warschau gelanceerd tijdens de jaarlijkse vergadering van EFC, de koepel van Europese fondsen.
 
De fondsen die de nieuwe Philanthropic Alliance for Solidarity and Democracy in Europe vormen willen met hun samenwerking niet alleen laten zien dat de transnationale filantropie mogelijk en wenselijk is, maar ook een krachtig en collectief signaal afgeven dat democratie alleen kan gedijen bij een sterke civil society.
 
De fondsen zien dat de ruimte voor civil society in veel Europese landen sterk onder druk staat. Dat maakt het werken van private partijen die zich voor de samenleving inzetten, steeds moeilijker en heeft een negatieve impact op de democratie, diversiteit en vrijheid.
Ngo’s, vrije pers en wetenschappers liggen in sommige landen onder vuur en worden neergezet en verdachtgemaakt als publieke ‘vijanden’.
 
De fondsen poolen daarom hun middelen voor een Solidarity Fund om initiatieven te ondersteunen die opkomen voor de civil society en die de democratie bewaken en bevorderen. Hoeveel geld het nieuwe Solidarity Fund in kas heeft, is (nog) niet bekendgemaakt.
 
►Bron: EFC
 

 
 
gerelateerde items