SNS Reaal naar de beurs: nieuw miljardenfonds ten algemene nutte?

15 februari 2006

Sinds vorige week circuleren geruchten dat SNS Reaal Groep nog voor de zomer naar de beurs gaat. Eigenaar van het financiële conglomeraat is een stichting die haar wortels heeft in de vakbeweging en de volksspaarbanken. Bijna identiek aan die van het VSBfonds. Wat gaat de Stichting met de opbrengst doen? Krijgt VSBfonds een zusje?

De waarde van SNS Reaal Groep wordt door analisten geschat op zo’n € 4 miljard. ABN Amro en de Amerikaanse investment Bank Lehman Brothers zouden volgens het Financieele Dagblad al zijn ingehuurd om nog voor de zomer een kwart van het bedrijf naar de beurs te brengen. Woordvoerder Tom Gordijn van SNS Reaal wil op de geruchten niet ingaan. Met een beursgang wordt de gesloten eigendomsstructuur bij SNS Reaal opengebroken. De aandelen van SNS Reaal Groep N.V. zijn nu nog in handen van de Stichting Beheer SNS Reaal die als doel heeft de groei en ontwikkeling van SNS Reaal Groep te bevorderen. Deze beheerstichting vertegenwoordigt onder andere de idealen van de rechtsvoorgangers van SNS Reaal die, net als het VSBfonds, haar oudste wortels heeft bij de spaarbanken die vanaf 1817 door de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen werden opgericht. De andere poot onder de SNS Reaal Groep komt vanuit de vakbeweging. Allemaal instellingen met een maatschappelijke doelstelling.

Nieuw vermogensfonds?
Wat gaat de Stichting Beheer met de eventuele opbrengst van een beursgang doen? Woordvoerder Tom Gordijn blijft zijn kaken stijf op elkaar houden. Een nieuw groot maatschappelijk fonds naar voorbeeld van het ‘zusje’ VSBfonds? Jonne Verburg, directeur van de Stichting SNS Reaal Fonds, vindt de gedachte wel leuk. Hij wil niet speculeren over mogelijkheden en verwijst naar woordvoerder Gordijn. De concernwoordvoerder heeft kennelijk nog niet over deze optie nagedacht. SNS Reaal Fonds is geen vermogensfonds in de betekenis dat het een eigen vermogen heeft en vanuit de revenuen goede doelen steunt. Het bedrijfsfonds verzorgt namens de directie van SNS Reaal Groep de maatschappelijke sponsoring van het concern en ontvangt daarvoor op jaarbasis een budget van € 1,5 miljoen. Dat wordt uitgegeven aan talloze kleinschalige projecten die aansluiten op het oorspronkelijke gedachtegoed van de rechtsvoorgangers: onderwijs, cultuur en specifieke regionale activiteiten ‘ter bevordering van de volksontwikkeling’. Ook verleent het fonds diensten aan nog autonome fondsen die zijn ontstaan toen in 1997 de SNS Reaal Groep ontstond. Dat zijn fondsen die verwijzen naar de oorspronkelijke rechtsvoorgangers van SNS Reaal zoals Stichting ‘t Nut Buren, Stichting Samenwerking tot Nut van het Algemeen Alblasserdam of Stichting Jan Nieuwenhuijzen te Tiel naar de oprichter van de Nutsbeweging in 1784. Het VSBfonds heeft een identieke structuur.

Zusje van VSBfonds?
Het is dus nog even de vraag of Stichting SNS Reaal Fonds inderdaad het zusje van VSBfonds gaat worden. Of wellicht andersom? VSBfonds had eind 2004 een vermogen van circa € 1,3 miljard dat bijna volledig belegd is in Fortis-aandelen. Dat vermogen is waarschijnlijk gegroeid per ultimo 2005 tot ruim € 1,6 miljard. In het recente verleden zijn in bijvoorbeeld Italië en Spanje veel beheerstichtingen van lokaal gefuseerde financiële instellingen na een beursgang grote maatschappelijke fondsen met gewicht geworden. Gaat met het SNS Reaal Fonds het zelfde gebeuren? Luuk van Term, woordvoerder van het VSBfonds zou het toejuichen: “Als op deze manier geld bijeenkomt voor het maatschappelijk nut, is dat toch prima?”