September: CBF erkend vijf nieuwe organisaties

Beeld: Belinda Fewings/Unsplash.
Beeld: Belinda Fewings/Unsplash.
8 september 2021
Nieuws | | Validatie & Toezicht

Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF), Toezichthouder goede doelen, heeft vijf nieuwe organisaties erkend als goed doel. Young Africa International, WensAmbulance Oost-Nederland, Stichting Sport en Transplantatie, Stichting Bliss To Shine en Stichting Vrienden van Hederik hebben de Erkenning in september toegewezen gekregen. De nieuw erkende organisaties zetten zich in op het gebied van fysieke en mentale gezondheid en jeugdwerkloosheid.

Young Africa International

Young Africa International is een vereniging van lokale, onafhankelijke NGO’s die zich inzetten voor jeugdwerkloosheid in Afrika. Volgens de organisatie wonen er in Afrika de meeste jongeren ter wereld, waarvan velen onder de 35 jaar geen baan hebben. Iedere organisatie die zich heeft aangesloten bij vereniging runt training centra, programma’s voor zelfontwikkeling en organiseert activiteiten voor de gemeenschap. Young Africa International is de initiatiefnemer van de vereniging, draagt de visie uit en bewaakt deze tijdens het groeien van de organisatie. Doel is om in 2025 minstens 500.000 jongeren opgeleid te hebben. ‘We geloven in de transformationele kracht van jongeren en in de grote potentie van Afrika. We investeren in de jeugd door trainingen te geven op het gebied van inzetbaarheid en ondernemerschap’, aldus de organisatie.

WensAmbulance Oost-Nederland

WensAmbulance Oost-Nederland zet zich in om de laatste wensen van (pre)terminale en ernstig zieke patiënten mogelijk te maken door passend vervoer te bieden. Doel is om deze mensen een onvergetelijke dag te laten beleven, waarin zij in het zonnetje worden gezet en hun ziekte even kunnen vergeten. De organisatie is actief in Overijssel en de Achterhoek.
 
Bliss To Shine
Ook de Stichting Bliss To Shine houdt zich bezig met wensvervullingen. De organisatie vervult wensen van kinderen uit gezinnen die te maken hebben met kanker. Ook organiseert Bliss To Shine een jaarlijks event voor de patiënten en hun familie.

Sport en Transplantatie

Stichting Sport en Transplantatie stimuleert sporten en bewegen na een transplantatie om ervoor te zorgen dat patiënten zo lang mogelijk gezond blijven en een maximale kwaliteit van leven hebben. De organisatie richt zich daarbij op drie pijlers: bewegen, sporten en informeren. Ook worden er momenten georganiseerd waar getransplanteerden samen kunnen bewegen om verhalen en ervaringen te delen. 

Vrienden van Hederik

Stichting Vrienden van Hederik zet zich in voor patiënten met PTO, de diagnose Primaire Tumor Onbekend. Bij deze diagnose heeft de patiënt uitgezaaide kanker, maar is de primaire tumor niet te vinden. Jaarlijks zouden zo’n 1300 patiënten deze diagnose krijgen. Stichting Vrienden van Hederik wil volgens het CBF onder andere ‘draagvlak bevorderen in de maatschappij op het gebied van bestrijding van PTO’ en PTO-patiënten en hun naasten ondersteunen met informatie, steun en begeleiding in het zorgtraject.
 
Bron: CBF, Toezichthouder Goede Doelen
Lees ook: ‘CBF erkent 8 nieuwe organisaties tijdens de zomer’