CBF erkent 8 nieuwe organisaties tijdens de zomer

Beeld: Chris Lawton/Unsplash.
Beeld: Chris Lawton/Unsplash.
26 augustus 2021
Nieuws | | Organisatienieuws

Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF), toezichthouder goede doelen, heeft tijdens de zomermaanden acht nieuwe organisaties erkend als goed doel. Onder meer Stichting Johan Ferrier, Het Jane Goodall Instituut Nederland en IT4Kids mogen zich nu tot de meer dan 600 Erkende Goede Doelen in Nederland rekenen.
 
Stichting Johan Ferrier
Het Johan Ferrier Fonds, vernoemd naar Johan Ferrier, de laatste gouverneur en eerste president van Suriname, zet zich in om steun te bieden aan de maatschappij opbouw en cultuur in Suriname. De organisatie houdt zich onder andere bezig met het stimuleren van onderwijs en het ontwikkelen van cultuur en kunst voor jongeren en ouderen, zowel in de steden als in de binnenlanden van Suriname.
 
Jane Goodall Instituut Nederland
Het Jane Goodall Instituut is een wereldwijde non-profit organisatie die zich inzet voor de duurzame bescherming van chimpansees en hun leefgebieden.  De organisatie is in 1977 opgericht door Jane Goodall zelf, vanuit de gedacht dat ‘mens, dier en milieu een eenheid vormen en dat ieder individu een verschil kan maken’. Het instituut streeft ernaar alle projecten in nauwe samenwerking met de lokale bewoners uit te voeren. Daarbij bouwen zij een duurzame omgeving voor zichzelf op en zetten ze zich actief in voor herbebossing en werken samen aan de beïndiging van illegale, commerciële handel in bushmeat. Ook stimuleert de organisatie jongeren wereldwijd om een ‘verschil te maken en een positieve bijdrage te leveren aan hun leefomgeving’.
 
IT4Kids
Onder de missie Iedereen moet kunnen spelen en sporten zet stichting IT4Kids zich in voor kinderen waarvoor sport en spel niet vanzelfsprekend is. Volgens de organisatie groeit 1 op de 8 de kinderen op in een gezin dat moet rondkomen van het bestaansminimum en mist zo de kans om te kunnen sporten. Daarom zamelt IT4Kids gebruikte en afgeschreven hardware in en schenkt hiervan de waarde aan projecten en goede doelen die zich inzetten voor kinderen.
 
Overige organisaties
Ook stichting Barnabas, Afrika Tikkun, stichting Merazonia, GAiN Nederland, One Hope Malawi, stichting Climbing the Right Tree en Vereniging ATH, Vereniging van Tsjadiërs in Nederland hebben de Erkenning van het CBF ontvangen. Opvallend is dat veel van deze nieuw erkende organisaties zich bezighouden met humanitaire problematiek. De Erkenning is het keurmerk voor goede doelen in Nederland. Volgens het CBF staat ongeveer 4,3 miljard euro van het geefgeld in Nederland onder actief toezicht. De in totaal 639 Erkende Goede Doelen laten zich ieder jaar vrijwillig toetsen. Hierdoor geven zij volgens het CBF een krachtig signaal af: ‘wij zijn een professionele sector waar geldverstrekkers gerust aan kunnen geven.’
 
Bron: CBF
Lees ook: ‘Onderzoek CBF en Radboud: kleine goede doelen grootste corona-slachtoffers’
CBF