SEPA-verordening goed nieuws voor goede doelen

26 januari 2012
Nieuws | | Governance & Finance

AMSTERDAM (26 januari) - Betalen binnen eurolanden wordt net zo gemakkelijk als binnen Nederland. De Europese Commissie en het Europees Parlement hebben namelijk overeenstemming bereikt over de inhoud van de zogenoemde SEPA-verordening. SEPA, staat voor Single Euro Payments Area, de uniforme Europese betaalmarkt. Goed nieuws voor fondsenwervers die ook buiten onze grenzen opereren.


SEPA neemt internationale barrières en onderlinge verschillen tussen Europese landen weg, waardoor één Europese betaalmarkt ontstaat. Dat betekent niet alleen efficiënt Europees betalingsverkeer voor zowel organisaties als consumenten, maar er komt ook een einde aan kostenverschillen voor betalingen tussen verschillende landen.


Stemming op 2 februari

De Task Force SEPA-migratie Nederland bespreekt in haar vergadering op 30 januari aanstaande of nog bijstelling van het SEPA Migratieplan Nederland gewenst is. Naar verwachting wijzigt de aanpak en planning voor de overgang naar SEPA in Nederland niet echt en is alleen op enkele inhoudelijke onderdelen een aanpassing aan de orde. Vervolgens stemt het Europees parlement over de verordening op 2 februari en zal de Europese Raad van ministers van Financiën (ECOFIN) zich er nog formeel over uitspreken.


In de verordening wordt onder meer migratie van de huidige binnenlandse overboeking en incasso naar de Europese overschrijving en de Europese incasso voor 32 landen wettelijk geregeld. Per 1 februari 2014 dient te zijn overgegaan op de Europese overschrijving en Europese incasso. Organisaties moeten hier dus tijdig op inspelen.


VFI-bijeenkomst

VFI houdt op 8 maart aanstaande van 13.00 tot 17.00 uur een bijeenkomst voor haar leden over betalingsverkeer. Tijdens deze bijeenkomst komt de SEPA-verordening aan de orde, maar wordt ook gesproken over de tarieven van het betalingsverkeer.