Senaat VS houdt hoorzitting non-profit misbruik

31 maart 2005
Nieuws | | Tax & Legal

Misbruik van gelden en belastingrechten door non-profits is een hot issue in de Verenigde Staten. De Finance Committee van de senaat houdt op 5 april een hoorzitting die moet helpen de ernst van het probleem in kaart te brengen. De heetste aardappel zal waarschijnlijk de getuigenis van de Joint Committee on Taxation zijn. Deze commissie publiceerde in februari een rapport waarin onthuld werd dat Amerikaanse non-profits de schatkist jaarlijks voor 6 miljard dollar benadelen.

 

Tijdens de hoorzitting zal onderzocht worden hoe grote donoren op illegale wijze belasting ontlopen door gelden, land, kunst en andere goederen te doneren aan non-profit organisaties. Ook zal het senaatsonderzoek moeten leiden tot nieuwe regels die misbruik en belastingontduiking met wortel en tak moeten uitroeien. Voorzitter Charles R. Grassley zal in ieder geval vijf getuigen oproepen. Onder hen Diana Aviv, presidente van Independent Sector, een koepelorganisatie waarbij 500 Amerikaanse non-profits zijn aangesloten.
Mark W. Everson (IRS) zal ondervraagd worden over de fiscale aspecten van het misbruik  Al in februari kaartte de belastingdienst 12 manieren aan waarop belasting ontdoken wordt door zowel non-profits als donoren. Everson werd over hetzelfde onderwerp ook vorig jaar al door de senaat ondervraagd. Toen stelde hij dat van de 31 soorten dubieuze transacties de helft kenmerkend was voor instellingen die een speciale belastingstatus genieten. Het laatste jaar heeft de IRS de duimschroeven bij de non-profit sector dan ook aangedraaid.
De meest explosieve getuigenis komt naar alle waarschijnlijkheid van de Joint Committee on Taxation, dat in februari in een rapport onthulde dat non-profit misbruik de schatkist van de federale overheid jaarlijks 6 miljard dollar kost. In het rapport waren ook een aantal aanbevelingen opgenomen, waaronder de suggestie om de aftrek voor belastingbetalers als het gaat om land, kunst en andere goederen te reduceren. Ook stelde de commissie voor om instellingen die een belastingvrijstelling te genieten elke vijf jaar door de IRS te laten doorlichten. Informatie over de hoorzitting zal worden gepubliceerd op http://www.finance.senate.org  (H.H.)