Schuyt zet vraagtekens bij percentageregeling Poelmann

31 januari 2008

AMSTELVEEN (31 januari) - Filantropiehoogleraar Theo Schuyt strooide tijdens het seminar bij de opening van de nieuwe goede doelenopleiding van Hogeschool Windesheim wat peper door zijn betoog. Het is alom bekend dat Boudewijn Poelmann goed heeft geboerd dankzij de Nationale Postcode Loterij. Is dat wel volgens de regels?


Schuyt stelde dat ook in de goede doelensector best een flink salaris genoten mag worden. Maar de percentageregeling die Boudewijn Poelmann heeft bij de goede doelenloterij is niet conform de code Wijffels, zegt Schuyt.

 


Deze opmerking is Poelmann in het verkeerde keelgat geschoten, omdat het imago van de Postcode Loterij er schade mee wordt berokkend.

 


De Stentor citeert NGF-voorzitter 22, die een heel andere kijk op de zaak heeft. De Postcode Loterij hoeft wat hem betreft niet te voldoen aan de Code Wijffels. "Je moet onderscheid maken tussen goede doelen en bedrijven zoals de Postcode Loterij. De Postcode Loterij is geen goed doel, maar besteedt een deel van zijn opbrengsten aan goede doelen. Wat het bedrijf met de rest van zijn geld doet moet het zelf weten. Het bedrijf is opgericht om winst te maken. Meneer Poelmann is met de Postcode Loterij begonnen om rijk te worden. Daar is niks mis mee."

 


Rene Bogaarts, woordvoerder van de Nationale Postcode Loterij, vindt dit een verkeerde voorstelling van zaken. "De Nationale Postcode Loterij is geen doorsnee bedrijf. We willen helemaal geen winst maken, en we maken ook geen winst. De helft van onze opbrengsten wordt uitgekeerd aan de goede doelen. Ongeveer 35% keren we uit in de vorm van prijzengeld. Met het restant dekken we de kosten. We komen elk jaar netjes op nul uit."

 


Volgende week in FM een ingezonden brief van Boudewijn Poelmann, waarin hij reageert op de opmerkingen van Theo Schuyt.