Schuyt wil volwassener filantropische sector

25 april 2007
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

Op 9 mei wordt het tweejaarlijkse onderzoek ‘Geven in Nederland' gepresenteerd. Behalve over de nieuwste cijfers zal er die dag gesproken worden over de groei naar een meer volwassen sector. Volgens Theo Schuyt kunnen de politiek en de filantropische sector elkaar veel meer versterken.


Geven in Nederland (GiN) is inmiddels aan zijn zesde uitgave (GiN 2007) toe.

In 1995 ging het onderzoek in Nederland van start. In de Verenigde Staten werden toen al 40 jaar schattingen gemaakt van de filantropische geldstromen.

GiN omvat macro-economische schattingen die volledig afhankelijk zijn van zeer verspreide bronnen. Bovendien zijn vele bronnen ook voor de onderzoekers van het GiN nog steeds niet openbaar. "Het in kaart brengen van deze geldstromen is een proces, met vallen en opstaan," aldus Theo Schuyt.

 


Criminele bemoeienis

Schuyt: "Ik wil een doorbraak van de filantropische sector in Nederland. We moeten discussiëren over een meer volwassen sector. Ik vind het nog steeds onvoorstelbaar dat de bemoeienis van bijvoorbeeld het ministerie van Justitie met onze sector zich alleen maar concentreert op de aanwezigheid van potentieel crimineel geld. Dit is een negatieve insteek en een gemiste kans voor de politiek."

 


Politiek en filantropische sector moeten elkaar vooral versterken, aldus Theo Schuyt. "Ik zal mij bij mijn presentatie dan ook concentreren op nieuwe structuren die de filantropie in de verzorgingsstaat kunnen versterken."

 


Paradigma van de verzorgingsstaat

Ook de andere sprekers zullen zich concentreren op het wederzijds versterken van de filantropische sector en de overheid. Zo zal de voorzitter van de SER, Alexander Rinnooy Kan, bekijken of er ook een landelijke samenwerking kan komen tussen de filantropische sector en de overheid.

Van Lanschot Bankiers heeft het afgelopen jaar veel gesprekken opgezet tussen vermogensfondsen en de politiek en ambtenaren. Zowel op nationaal als lokaal niveau. Peter Verbaas, directeur Private Banking van Van Lanschot Bankiers zal het hebben over gedeelde verantwoordelijkheid van fondsen en overheden.

Tot slot zal oud-partijvoorzitter van het CDA Marnix van Rij buiten het fiscale vooral het belang van de cultuurveranderingen duiden.

Theo Schuyt: "We gaan het dus vooral hebben over het paradigma van de verzorgingsstaat."

 


Nieuwste cijfers

De nieuwste cijfers worden op 9 mei gepresenteerd. FM zal aan de presentatie veel aandacht schenken. Op 9 mei komt er een extra editie uit. Een dag later wordt in de reguliere editie van FM dieper ingegaan op Gin 2007.

 


Zie ook: www.geveninnederland.nl