Schenken na overlijden m

12 september 2007

AMSTELVEEN (12 september) - En weer ziet een nieuwe geefvorm het levenslicht. Fiscalist Warner Bruins Slot bedacht de Turbogift, een alternatief voor legaten die gever (en indirect het goede doel) al bij leven fiscaal voordeel oplevert. Doel: het met behulp van de fiscus vegroten van de opbrengst voor het goede doel.


Waarom zou iemand die bij leven schenkt fiscale voordelen genieten en iemand die bij testament geld nalaat aan het goede doel niet? Fiscalist Warner Bruins Slot bedacht er iets op. De Turbogift is een constructie waarbij de gift die na het overlijden gaat plaatsvinden naar voren wordt gehaald en zichtbaar gemaakt voor de belastingdienst. Dit door middel van een overeenkomst, waarin de schenker verklaart het bedrag te schenken en in de vorm van een renteloze lening schuldig te blijven.

 


Het voordeel voor de gever is dat de Belastingdienst deze ‘gift' als aftrekbaar beschouwt. Ergo: de gever geniet een belastingvoordeel dat terugvloeit in zijn zak. Dit bedrag kan door de schenker weer worden doorgegeven aan het goede doel, waardoor een jaar later opnieuw een gift in de belastingaangifte kan worden opgevoerd. Deze gift resulteert opnieuw in een teruggave. Het spelletje haasje over kan lang worden voortgezet, met als gevolg dat een Turbogift met grotere opbrengst ontstaat voor het begunstigde doel.

 


Bruins Slot ziet de Turbogift dan ook niet in eerste instantie als een voordeeltje voor de gever, maar als een manier om het bedrag dat naar goede doelen vloeit te vergroten.

 


Het Ministerie van Financiën heeft volgens Bruins Slot verklaard geen bezwaar te hebben tegen de Turbogift. De fiscalist gaat de geefvorm zelf in de markt zetten met zijn bedrijfje Con Sensus Charitas. Hij biedt overeenkomsten op te stellen tussen gever en ontvanger en uit de overeenkomst voortvloeiende administratie op zich te nemen.

 


Meer informatie op: www.consensus-charitas.nl