Scharrelkeurmerk

27 mei 2008
Opinie | | Validatie & Toezicht

Al jaren duikt-ie hardnekkig op: het keurmerk voor kleine fondsen. Eerdere pogingen om onder de CBF-paraplu tot een ‘klein CBFje' te komen, zijn mislukten. Dat betekende uiteraard niet dat het hele idee van een klein keur van de baan is, daarvoor is de behoefte bij kleine organisaties aan een kwaliteitslabel voor gevers té groot.

Samen met de Nationale Goede Doelen Test is het ISF opnieuw bezig met een keurmerk voor kleinere organisaties. Sterker nog: het nieuwe keurmerk moet bruikbaar zijn voor alle organisaties en dus een volwaardige concurrent van het CBF kunnen worden. Een geduchte concurrent ook nog eens, want het nieuwe keurmerk wil ook de effectiviteit van organisaties in kaart brengen. Iets waarmee de Nationale Goede Doelen Test met de CHAMP-methode al enige tijd aan het experimenteren is.

Een ambitie die lof verdient. Maar ook enige reserve. Al weten we nog niet het fijne van dit nieuwe keurmerk, je kunt er donder op zeggen dat het een ‘aanvullende' rol zal krijgen. De valkuil is dat we de kant van de eieren op gaan: 17 verschillende labels, van vrije uitloop tot boerenscharrel. En geen kip die er nog iets van snapt. Gevolg, zo blijkt uit onderzoek: consumenten pakken een willekeurig ei in een fleurig doosje...


P.s Het nieuwe keurmerk wordt op 17 juni op het Civil Society-Congres gepresenteerd