SBF: ‘Voorstel afschaffing giftenaftrek slaat plank volledig mis’

SBF: ‘Voorstel afschaffing giftenaftrek slaat plank volledig mis’
SBF: ‘Voorstel afschaffing giftenaftrek slaat plank volledig mis’
19 oktober 2012
Nieuws | | Validatie & Toezicht

Het voorstel van de Commissie Inkomstenbelasting van Van Dijkhuizen om de giftenaftrek voor goede doelen af te schaffen omwille van de eenvoud van een vooringevulde belastingaangifte heeft in de filantropiesector geleid tot woedende reacties. Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF) staat op de achterste benen. “Hiermee wordt volledig voorbij gegaan aan het belang van een vitaal maatschappelijk middenveld, waarin vrijwilligers, goede doelenorganisaties, kerkelijke instellingen en vermogensfondsen een activerende en verbindende rol spelen in onze samenleving.”

“Volgens de commissie bevordert de aftrek het geven van giften niet”, zegt SBF in een reactie. “Zonder enig bewijs en gedegen onderzoek wordt een stelling geponeerd die geen hout snijdt. Uit nationaal en internationaal onderzoek blijkt dat geefgedrag sterk afhankelijk is van de mogelijkheid van belastingaftrek. De commissie heeft economisch gezien dus geen gelijk. De giftenaftrek heeft overigens niet alleen een materiële waarde waarvan de efficiëntie berekend kan worden. Hij heeft ook een symbolische waarde. De overheid laat ermee zien dat zij het particulier initiatief waardeert als belangrijke sector in het publieke domein.”

“Verkeerd signaal”
“Wanneer de politiek vraagt om meer verantwoordelijkheid van burgers in reactie op een kleinere overheid is het afschaffen van de giftenaftrek het verkeerde signaal! De samenleving wil graag een helpende hand bieden in een tijd van crisis waarin de overheid moet terugtreden en tal van taken afstoot en subsidies afschaft. De filantropische sector omvat 65.000 kleine en grote algemeen nut beogende instellingen met een inzet van circa 5 miljoen vrijwilligers, onder wie 1,5 miljoen mantelzorgers, en € 4,7 miljard aan giften. Een commissie die daar geen oog voor heeft, hecht niet aan een vitale samenleving. Een jaar zonder missionaire regering is geen probleem, een dag zonder maatschappelijk middenveld is een ramp.”

“Afschaffing van de giftenaftrek betekent de doodsteek voor de prille relatie tussen de overheid en de filantropische sector. Het voorstel staat volledig haaks op de ingezette lijn van het op 21 juni 2011 getekende convenant ‘Ruimte voor geven’, waarin de regering en de filantropische sector de handen ineen hebben geslagen en waarin grote stappen zijn gezet”, aldus SBF.