Salaris directeuren goede doelen op internet

22 september 2011
Nieuws | | Governance & Finance

AMSTERDAM (22 september) - De salarissen van directieleden van ruim honderd goede doelen worden over enkele weken op internet gepubliceerd. Dit is besloten tijdens een ledenvergadering van VFI. Hiermee hopen de organisaties te voldoen aan de vraag naar meer transparantie.


Code Goed Bestuur

In de discussie over de hoogte van directeurssalarissen in de charitatieve branche nam VFI enkele jaren geleden het initiatief tot een bindende gedragscode, waarin salarissen aan banden werden gelegd. In de Code Goed Bestuur (‘Code Wijffels') werd het maximale bruto-inkomen gekoppeld aan dat van een hogere ambtenaar. Afgesproken werd dat dit maximum alleen kan worden betaald voor directiefuncties bij grote instellingen.


Compensatieregelingen

De code is onlangs vernieuwd. Het toezicht door het Centraal Bureau Fondsenwerving is aangescherpt en compensatieregelingen voor voortijdig vertrekkende directeuren zijn eveneens aan maxima gebonden. "We willen helderheid bieden over het beloningssysteem", zegt Jan Jaap de Graeff, interimvoorzitter van VFI. Hij denkt overigens niet dat hiermee de discussie over belonen zal eindigen. "Dat is ijdele hoop. Er mag best discussie zijn. Wij doen dit vooral voor onze donateurs."