Edwin Venema

Rijkste filantropen werden dit jaar nog rijker

29 december 2016, 08:00
Goed nieuws voor goede doelen wereldwijd : Bill Gates en Warren Buffet, bekend van hun ‘Giving Pledge’, werden het afgelopen jaar nog rijker. Vooral superbelegger Buffet deed het goed: hij kon 11,3 miljard euro op zijn bankrekening bijschrijven: de grootste toename in de Bloomberg Billionaires Index, die de vermogens van de rijkste vijfhonderd mensen bijhoudt.  
 
De rijkste man ter wereld blijft volgens Bloomberg Bill Gates (Microsoft), met 91,5 miljard dollar. De meeste miljairdairs waren tegen Trump. Ze waarschuwden dat aandelen wel met eenvijfde konden dalen als de zakenman werd verkozen. Ongeveer het omgekeerde gebeurde: vooral Buffets beleggingsvehikel Berkshire Hathaway scoorde bovengemiddeld. Vooral met belangen in luchtvaart en banken, twee sectoren die sinds Trumps verkiezing scherp stegen op de beurzen. Ondanks de vijandelijkheden - Buffett viel Trump aan, onder meer omdat hij zijn belastingaangifte niet wil openbaren - werd Buffett dankzij Trump opnieuw de op een-na-rijkste man ter wereld, met 74,1 miljard dollar. Minstens de helft hiervan zal naar goede doelen gaan volgens ‘The Giving Pledge’: de oproep van Gates en Buffet aan de superrijken om ten minste de helft van hun vermogen bij leven of na de dood te filantropiseren.
 
De vijfhonderd meest vermogenden in 2016 werden volgens de Bloomberg Billionaires Index gezamenlijk 237 miljard dollar (228 miljard euro) rijker.

Een Nederlandse variant van The Giving Pledge werd op de vierde dinsdag van september gelanceerd door De Dikke Blauwe: De Blauwe Belofte. Deze 'Polderpledge' vraagt Nederlandse rijken (minimaal een miljoen euro vrij besteedbaar vermogen) ten minste 10% te bestemmen voor goede doelen. 
 

►Bron: Bloomberg Billionaires Index
►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier.
gerelateerde items