Toon alles (2)

Rijke Chinezen worden superfilantroop

29 mei 2018, 06:00
Zhang Zetian, de jongste filantroop op de de Hurun USA-China Philanthropy List 2018.
Zhang Zetian, de jongste filantroop op de de Hurun USA-China Philanthropy List 2018.
De superrijken van China raken steeds meer betrokken bij filantropie. De belangrijkste reden daarvoor is de astronomische economische groei van het land. In de afgelopen twaalf maanden tot en met maart schonken 76 Chinezen meer dan vijf miljoen Amerikaanse dollars aan onderwijs, gezondheidszorg, armoedebestrijding en andere maatschappelijke problemen. Dat meldt het in Shanghai gevestigde Hurun Research, bekend van de jaarlijkse ranglijst van de rijkste personen in China.
 
Hurun Research komt met de allereerste lijst van de vrijgevigste Chinezen en Amerikanen: de Hurun USA-China Philanthropy List 2018. De onderzoekers rangschikte de grootste filantropen uit de VS en China, 's werelds grootste economieën die momenteel aan de vooravond van een handelsoorlog staan. De twee grootste gevers in China zijn He Xiangjian, oprichter van Midea Group, een fabrikant en distributeur van elektrische apparaten, en Xu Jiayin, voorzitter van projectontwikkelaar Evergrande. He kwam op de vijfde plaats toen hij afgelopen juli beloofde een schenking van 1,18 miljard dollar te doen. Hij heeft volgens Hurun een geschatte nettowaarde van 29 miljard dollar. Xu heeft vorig jaar 540 miljoen gedoneerd, waarmee hij op de achtste plaats komt op de Amerikaanse-Chinese lijst. Hij heeft een geschatte nettowaarde van 41 miljard. Zhang Zetian (25) echtgenote van JD.com ceo Liu Qiangdong, was de jongste filantroop op de lijst, met een donatie van 46 miljoen dollar aan onderwijsdoeleinden.
 
In de Verenigde Staten schonken 290 personen elk jaar meer dan 5 miljoen dollar. George Soros stond bovenaan de lijst met een donatie van 18 miljard aan de Open Society Foundation. Hij wordt gevolgd door Bill en Melinda Gates (4,6 miljard), Warren Buffett (3,17 miljard) en Mark Zuckerberg (1,93 miljard). Alle donaties van de filantropen omvatten hun donaties in contanten of contante equivalenten, zowel toegezegd als vervuld, aldus Hurun.
gerelateerde items