Richesse oblige

Richesse oblige
Richesse oblige
25 mei 2016
Opinie | | Filantropen

De Dikke Blauwe schenkt in toenemende mate aandacht aan vermogenden die aan filantropie doen. Rijken die een deel van hun vermogen weer teruggeven aan de samenleving zijn namelijk een voorbeeld voor andere vermogenden. Rolmodellen vormen een belangrijke succesfactor voor het filantropisch klimaat in een land, zoals de Nederlandse toponderzoekster Pamala Wiepking onlangs nog aantoonde in de gezaghebbende studie The Palgrave Handbook of Global Philanthropy.
Ons land telt meer dan 150.000 miljonairs (2 procent van de huishoudens) met een gemiddeld vermogen van €3 miljoen (eigen huis niet meegerekend). Dat is een gezamenlijk vermogen van zo'n €450 miljard. Dat is... een onvoorstelbaar filantropisch potentieel.
En daarom vinden wij dat filantropen hun rolmodel-rol met verve zouden moeten opnemen. Niet door nadruk te leggen op het geld zelf, maar op wat je met geld kunt bereiken. Zoals filantroop Ruud Bakhuizen in deze editie doet. En niet, zoals Neerlands rijkste man, Frits Goldschmeding: een nationale aankondiging doen en daarna totaal incommunicado onder een steen gaan liggen...
Goldschmeding vindt het au fond belangrijker dat zijn persoonlijke integriteit niet in twijfel wordt getrokken, dan een lichtend voorbeeld te zijn voor andere rijken en daarmee ons onvoorstelbaar grote filantropische overschot mee aan te helpen boren. Dat vinden wij een gemiste kans om filantropie in Nederland echt een stap verder te helpen.
Hoopgevend is het daarom dat filantropen als Ruud Bakhuizen wél hun verhaal op een integere wijze willen vertellen en daarmee erkennen dat zij de samenleving, die hen in staat heeft gesteld om een persoonlijk fortuin te vergaren, daarvoor de filantropische rente meer dan graag terug willen betalen. Richesse oblige inderdaad.
 
P.S. Lees het volledige interview met filantroop Ruud Bakhuizen: klik hier.