Toon alles (3)
Edwin Venema

Kerken: meer impact door samenwerking

20 juni 2017, 08:00
Steeds meer religieuze instellingen zien nut en noodzaak van meer samenwerking om de noden van hulpbehoevenden in de samenleving te lenigen. Die samenwerking is niet alleen met collega instellingen, maar ook met vermogensfondsen en goede doelen. Deze trend wordt gesignaleerd door Rian Vens, directeur religieuze instellingen bij ABN AMRO MeesPierson, Instituten & Charitas.
 
Nog steeds dragen kerkelijke instellingen flink bij aan de ondersteuning van de zwakkeren in de samenleving. Daarbij trekken zij vaker op met andere instellingen. Denk aan financiële steun aan de voedselbanken in Nederland, aan thuis- en daklozenzorg, vluchtelingenzorg, opvang van asielzoekers, onderwijs en zorg in ontwikkelingslanden en internationale hulp in het algemeen, zoals voor Haïti, en meer recent voor Syrië. Rian Vens: ‘Er is gelukkig een duidelijke trend zichtbaar dat diverse instellingen hun handen ineenslaan om hulp te bieden aan armen en hulpbehoevenden’.
 
Het draait hierbij niet alleen om geld volgens Vens, instellingen werken samen om de slagkracht in hulpverlening te vergroten en de hulp effectiever te maken: ‘Eén en één is drie. Als instellingen met dezelfde missie samenwerken, ontstaat een synergie-effect. Meer mensen, meer middelen, meer knowhow, een breder netwerk, een beter inzicht, een andere invalshoek. Kortom, je hebt in alle opzichten meer in huis en versterkt elkaar.’
Vens waarschuwt wel voor ‘institutionalisering’ in de samenwerking met bijvoorbeeld vermogensfondsen en goede doelen: ‘We zijn allemaal goed in het institutionaliseren van dit soort zaken. Juist als je met goede doelen werkt, moet je zorgen dat je de mensen waarmee je wilt samenwerken in het hart raakt, door vanuit je hart te spreken. En van daaruit verbonden te smeden.’
 
Bron: Financial Focus
Nieuw: 
DDB Dailyelke dag om 12.00 uur het laatste nieuws & opinie van de afgelopen 24 uur in uw mailbox. Gratis service naast uw wekelijkse DDB Journaal.
Aanmelden: klik hier.

 
gerelateerde items