Recordaantal miljonairs in Nederland

Nu maar hopen dat al die mlijonairs zakken met geld doneren.
Nu maar hopen dat al die mlijonairs zakken met geld doneren.
17 september 2018
Nieuws | | Fondsenwerving

Nederland heeft er 6000 miljonairs bijgekregen in 2016. Daarmee komt het totaal uit op 112.000 huishoudens, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het CBS onderzoekt de Nederlandse miljonairs elk jaar sinds 2006. Niet eerder waren er zoveel huishoudens met een vermogen van meer dan 1 miljoen euro (exclusief eigen woning en eventuele hypotheek). Dat lijkt ook goed nieuws voor de filantropie: vermogende Nederlanders zijn verantwoordelijk voor een groot deel van ons totale geefgedrag. Hoe hoger het vermogen, hoe hoger de giften.
 
Volgens Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, is de groei met name te danken aan het economisch herstel. Nu het weer goed gaat met de meeste bedrijven in Nederland profiteren ook de miljonairs. ‘Veel miljonairs zijn ondernemers. Toen het slecht ging met het Nederlandse bedrijfsleven door de crisis, zag je dat het aantal miljonairs stagneerde en zelfs even afnam’, aldus Van Mulligen tegenover de NOS. 
 
Opkomst Brabant
Sinds 2013 wonen naar verhouding de meeste miljonairs in Laren. ‘De afgelopen jaren zijn ook de Brabantse gemeenten steeds meer in trek’, zegt Van Mulligen tegen de NOS. Zo is het aantal miljonairs volgens het CBS nergens zo snel toegenomen als in Baarle-Nassau. In 2009 stond die Brabantse gemeente nog op plek 113 op de lijst met het hoogste aandeel miljonairs. In 2016 was de gemeente al doorgedrongen tot de top tien.
Uit het CBS-miljonairsonderzoek van vorig jaar bleek dat de meeste miljonairs werkzaam zijn in de landbouw, financiële dienstverlening, handel, zorg en specialistische zakelijke dienstverlening zoals de advocatuur. Die verdeling is nauwelijks veranderd, volgens Van Mulligen. 
 
Rijken geven meer
Volgens het longitudinale onderzoek Geven in Nederland* is er een duidelijke correlatie tussen de hoogte van het vermogen en het geefgedrag. Vermogende Nederlanders zijn verantwoordelijk voor een groot deel van het totale geefgedrag in Nederland. De kleine groep huishoudens van 1,4 procent met een vrij besteedbaar vermogen van 1 miljoen euro of meer blijkt verantwoordelijk voor twintig procent van de giften.
Het percentage mensen onder de zeervermogenden dat geeft, is zeer hoog. Vermogenden die op meerdere manieren gevraagd worden om te geven, doen dat vaker dan vermogenden die niet worden benaderd. Verder hebben vermogende Nederlanders die doneren over het algemeen veel vertrouwen in andere mensen. Hoe hoger het vermogen, hoe groter de giften. 
 
(Bron: De Dikke Blauwe, NOS)