Reacties uitspraak Hoge Raad (2)

6 juli 2006
Nieuws | | Tax & Legal

Mr. S.A.M. de Wijkerslooth-Lhoëst, estate planner bij PricewaterhouseCoopers Belastingadviseurs te Utrecht


"Onlangs heeft de Hoge Raad zich uitgesproken over de vraag of een betaald voetbalclub (NAC) een ANBI is. Het Hof den Bosch vond van wel. Helaas voor NAC is de Hoge Raad van mening dat een professionele voetbalclub niet als zodanig kan worden aangemerkt.

De redenering van de Hoge Raad is daarbij: een instelling kan slechts als ANBI aangemerkt worden als vast komt te staan dat door de werkzaamheden het algemeen belang minstens in gelijke mate als een particulier belang wordt gediend. Bovendien is vereist dat de instelling dit algemene nut beoogt. En dat is pas het geval wanneer de werkzaamheden rechtstreeks erop gericht zijn enig algemeen belang te dienen. Volgens de Hoge Raad waren de activiteiten van de voetbalclub echter niet rechtstreeks gericht op enig algemeen belang. Iedereen weet immers dat betaald voetbalclubs vooral zoveel mogelijk willen winnen ten bate van zichzelf. Het gaat om het particuliere belang van de club zelf. Dat het effect van de activiteiten is dat het algemeen belang gediend wordt is dus niet voldoende."

 


"De Hoge Raad handhaaft het 50%-criterium; het blijft dus voor een instelling mogelijk om deels het particulier belang te dienen en toch als algemeen nuttig te worden aangemerkt. Dit zal veel instellingen echter in de toekomst niet baten, aangezien de fiscale faciliteiten dan alleen gelden als de uitkeringen geheel of nagenoeg geheel het algemeen nut dienen."

 


"Dat het algemeen nut ook beoogd moet worden is een voortzetting van de Minerva-jurisprudentie. Opvallend is dat de Hoge Raad er hier vanuit gaat dat een betaald voetbalclub streeft naar het winnen van zoveel mogelijk wedstrijden ten bate van zichzelf en dat dit een gegeven van algemene bekendheid is. Nergens wordt gerefereerd aan de statutaire doelstelling van de club (beoefening van de voetbalsport). Zou het NAC geholpen hebben als deze statutaire doelstelling ook zou zijn het verschaffen van een aantrekkelijke vorm van ontspanning aan grote delen van de bevolking ( hetgeen het Hof immers wel algemeen nuttig vond)? Daarbij zou dan van belang kunnen zijn dat zo'n club ook feitelijk bijdraagt aan die doelstelling, zoals door het spelen van aantrekkelijk voetbal, het opleiden van voetballers, het bevorderen van de voetbalsport door open dagen etcetera.

Wellicht zou dan ook een amateur sportvereniging aangemerkt kunnen worden als een ANBI. Overigens heb ik er al eerder voor gepleit (samen met S. Stevens in het themanummer "algemeen nut" van het WFR van februari jl.) om iedere instelling die geen winst beoogt en niet gericht is op het behalen van geldelijk gewin voor de leden, als ANBI aan te merken."

 


"Het Ministerie van Financiën is op dit moment, in overleg met de sector, bezig met het ontwikkelen van criteria op grond waarvan een instelling als ANBI bestempeld kan worden. Uit dit arrest van de Hoge Raad blijkt dat het "ten minste 50%-criterium" en het "beogen van het algemeen nut" essentieel blijven."