Ranglijstjes op de Dag van de Duurzaamheid

10 oktober 2012, 12:05
Ranglijstjes op de Dag van de Duurzaamheid
Ranglijstjes op de Dag van de Duurzaamheid
Het is vandaag de Dag van de Duurzaamheid. Trouw publiceert daarom in een speciale bijlage de jaarlijkse ranglijst Duurzame 100. Dit jaar zijn er minstens veertig nieuwe namen in te vinden.

De jury heeft de Duurzame 100 van 2012 geselecteerd uit een lijst met 417 namen van Nederlanders die tussen najaar 2011 en zomer 2012 zijn opgevallen door bijvoorbeeld ondernemerschap, politieke bevlogenheid of wetenschappelijk onderzoek. Hun activiteiten betreffen een breed scala van groene onderwerpen, van energiebesparing tot klimaatverandering en van schoon vervoer tot duurzame voeding.

Minnesma grote winnaar
Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, staat op de eerste plaats. Urgenda is een stichting die Nederland van onderop en vanuit het bedrijfsleven wil verduurzamen. De overheid is daarbij niet nodig. Het afgelopen jaar heeft ze bijvoorbeeld 50.000 zonnepanelen verkocht aan particulieren, scholen, bedrijven en kerken, zonder dat daarbij een cent subsidie aan te pas kwam.

Filantropiesector
Verder zijn uit de filantropiesector onder meer de volgende personen in de ranglijst terug te vinden: 31. Jaap Dirkmaat (directeur Nederlandse Vereniging Natuurlandschap), 50. Wilfred Alblas (directeur Natuurmonumenten Noord-Nederland), 60. Dennis Karpes (Dance4Life), 76. Sylvia Borren (directeur Greenpeace), 80. Anna Chojnacka (1%Club), 81. Boudewijn Poelmann (Nationale Postcodeloterij), 82. Frank Dales (Dierenbescherming) en 99. Jan Jaap de Graeff (Natuurmonumenten).

Duurzaam ondernemerschap
“De komende jaren moeten in het teken staan van duurzaam ondernemerschap”, zegt Boudewijn Poelmann. directievoorzitter van de Nationale Postcode Loterij en nummer 81 in de Duurzame 100. “Kijk naar de Australische Nick Christy die met zijn waterbesparende douche onze Green Challenge 2011 ter waarde van 500.000 euro heeft gewonnen. Hij ontwierp een douche die 70 procent op water, kosten en energie bespaart zonder in te leveren op comfort. De douche hergebruikt water op een hygiënische manier en verwarmt het water pas vlak voor het de douchekop uitkomt. Waarom hebben we dat niet eerder bedacht? En dat wil ik de komende jaren nog veel vaker roepen.”
gerelateerde items