‘Radicaal’ gedachtegoed

Venema&Groenhuijsen: Hoe moet je je gevers nu gaan uitleggen dat hun donatie niet is afgestort in een bodemloze giroput, maar is omgezet in ‘leergeld’?
Venema&Groenhuijsen: Hoe moet je je gevers nu gaan uitleggen dat hun donatie niet is afgestort in een bodemloze giroput, maar is omgezet in ‘leergeld’?
1 oktober 2015
Opinie | | (Social) Impact

In deze editie vindt u een voortreffelijke opmaat naar onze komende Filanthropium Top op 5 november. Het is een column van een van onze gasten: Jamy Goewie. Zij was voorheen onder andere oprichtster van Child@venture en is tegenwoordig directeur van Ashoka Nederland: netwerk van social innovators. Goewie stelt dat filantropie bij lange niet in staat is om de grote, complexe problemen van deze wereld op te lossen. Daarvoor zijn volgens haar mensen nodig (niet organisaties) die met systemische oplossingen komen, te beginnen met opschaalbare innovaties. En het zijn deze ‘gamechangers’ die de filantropische organisaties meer zouden moeten steunen. En dat vraagt, volgens Goewie, om een ‘flexibeler mindset’ en de bereidheid tot ‘co-creatie’. In elk geval met veel minder nadruk op de institutionele kanten van filantropie en doneren.
Goewies betoog komt er feitelijk op neer dat niet alleen vermogensfondsen, maar ook goede doelen (deels) moeten transformeren van geefkapitaalverstrekkers naar ‘first loss’ financiers. Reeds horen wij het grote gemaar van bestuurders die Draufgängers als Goewie willen inpeperen dat zulke radicale gedachten niet aansluiten bij de filantropische werkelijkheid. Hoe moet je je gevers nu gaan uitleggen dat hun donatie niet is afgestort in een bodemloze giroput, maar is omgezet in ‘leergeld’?
Twee dingen zijn zeker: de eerste is dat grote veranderingen in onze sector meestal van buitenaf zijn geprovoceerd (pers, wetenschap, ondernemers). De tweede is: we gaan een zéér boeiende Filanthropium Top tegemoet met discussies die het wezen en de kern van filantropie en filantropische organisaties raken. Aan antwoorden komen we misschien nog niet toe, maar alles begint met het stellen van de juiste vragen.

P.S. Lees nu de prikkelende column van Jamy Goewie: klik hier.