Progressieven, vertel waar je vóór bent

28 april 2022
Nieuws | | (Social) Impact

Ze bestaan: Zoom-sessies waar je reikhalzend naar uitkijkt. Afgelopen maandag had ik er eentje, van de Amerikaanse communicatie-expert Anat Shenker-Osorio. De kans is groot dat u nog nooit van haar hebt gehoord. Ook ik had geen idee wie zij was, tot ik een jaar of twee geleden op ‘Messaging this moment’ stuitte. Sindsdien ben ik fan.

‘Messaging this moment’ is een handboek voor iedereen die een progressieve boodschap wil uitdragen en niet weet hoe hij of zij dat moet aanpakken. Shenker schreef de gids op het moment dat het Trumpism in Amerika hoogtij vierde en boosheid, wrok en uitsluiting van buitenlanders de agenda bepaalden. De populisten pakten het podium, het progressieve verhaal zat in de verdomhoek. Wat te doen?

Als een stoomtrein – wat zeg ik: intercity – wees Shenker maandag de ruim honderd online aanwezigen de weg terug naar het progressieve podium. In de digitale zaal, beschikbaar gesteld door OnMigration, zaten ruim honderd experts die net als ik werken aan meer draagvlak voor migratie.

Overal tegen

Shenkers boodschap was er echter niet alleen voor ons; ze nam zonder blad voor de mond het hele progressieve land van goed doen op de korrel. Jullie grootste valkuil, zo spiegelde ze ons voor, is jullie onbedwingbare neiging om overal tégen te zijn. Tegen milieuverwoesting. Tegen pushbacks van migranten. Tegen groeiende ongelijkheid. ‘Als jullie het verhaal van David en Goliath hadden moeten schrijven’, zegt Shenker, ‘dan zou dat verhaal alleen maar over Goliath gaan. Over degene tegen wie je vecht.’

Maar ‘what you fight, you feed’: een negatief verhaal geeft, onbedoeld, zendtijd aan de opponent. Denk bijvoorbeeld aan de slogan ‘Seeking asylum is not illegal’. Ze duikt regelmatig op in campagnes van vluchtelingenorganisaties en is bedoeld om de acceptatie van asielzoekers te vergroten. Het effect, zegt Shenker, is echter averechts. Ons brein prikt niet door de dubbele ontkenning heen en onthoudt vooral de link tussen ‘asielzoeker’ en ‘illegaal’.

Vertel waar je vóór bent

We moeten, kortom, leren om te vertellen waar we vóór zijn. Een rechtvaardig asielsysteem. Een veilig thuis voor iedereen. Samenleven met je familie. In de ongepolijste spreekstijl van Shenker-Osorio: ‘When we don’t say what we are fór - then we are fucked!’

Ik genoot maandag van deze en andere haltes waar Shenker bij stilstond. ‘Stop met medelijden’. ‘Vertel wie de schurk is’. En: ‘Verkoop de koek, niet het recept’. Haar adviezen zijn evidence-based; ze vloeien voort uit tientallen jaren ‘message testing’ onder doelgroepen in diverse landen.

Toch zijn het niet de concrete handvatten die me het meest motiveren. Het is vooral haar aanmoediging aan progressieve organisaties om zich niet uit het veld te laten slaan door de populistische retoriek om hen heen. Om onverschrokken en compromisloos het verhaal uit te dragen over de samenleving die ze willen. Om doof te zijn voor de haat, de negativiteit en het cynisme van de tegenstanders. En om erop te vertrouwen dat niet de cynici, maar zij, het meest aantrekkelijke podium hebben.

Het webinar met Anat Shenker-Osorio is terug te kijken via OnMigration.nl

___________________________________________________________________________________________________



Mirjam Vossen is mediawetenschapper en betrokken bij OnMigration, een platform dat het draagvlak voor migratie wil versterken. Daarnaast organiseert Mirjam inspiratiesessies over mediabeeldvorming tijdens de Abdijsessies van World in Progress.
Mirjam schrijft regelmatig columns en commentaren voor De Dikke Blauwe.