Professionals en Lokalisering

31 januari 2007
Opinie | | Filantropie

Vorige week kwamen ze in Davos weer bij elkaar; de groten der aarde. Maar het aantal groten viel dit jaar tegen evenals de onderwerpen. Het hoge celebritiesgehalte van voorgaand jaar en het inmiddels obligate onderwerp Global Warming waren daar mede debet aan.

Inflatoir karakter van Globalisering? In Nairobi kwamen de tegenhangers bij elkaar, de anti-globalisten. Hun Forum echter heet nu World Social Forum waar zij zaken bespreken als honger, mensenrechten, gezondheid en onderwijs. Hoe ironisch ook voor hen, ook dit zijn globale problemen.

Maar als het gaat om het verkrijgen van draagvlak en winnen van vertrouwen dan lijkt de oplossing toch weer op het lokale niveau te liggen. Getting involved! Dit blijkt ook duidelijk uit het onderzoek van de Trust Barometer. Je verkrijgt vertrouwen juist als je lokaal opereert en communiceert. Geen wereldwijde eenheidsworst maar lokale en zelfs persoonlijke aanpak genereert vertrouwen. NGO's zullen dit veel meer moeten beseffen!

In Nairobi bleek dat de entreeprijzen zo hoog waren dat de lokale bevolking niet naar het Forum kon. Na dagenlange protestmarsen gooide men uiteindelijk de deuren open en konden de sloppenbewoners zelf poolshoogte nemen. En in Davos lag het globale probleem op de lokale groene helling. Oplosser ontmoet probleem!

 


Lucas Hendricks, adjunct-hoofdredacteur