Toon alles (2)

Present kijkt terug op eerste decennium

11 mei 2016, 12:00
Spreker Lucas Meijs: Vroeger deden mensen van de voetbalclub alleen vrijwilligerswerk voor de eigen club, nu zetten ze vrijwillige energie niet alleen voor zichzelf in, maar ook voor anderen.
Spreker Lucas Meijs: Vroeger deden mensen van de voetbalclub alleen vrijwilligerswerk voor de eigen club, nu zetten ze vrijwillige energie niet alleen voor zichzelf in, maar ook voor anderen.
Het landelijke netwerk van lokale stichtingen Present viert dit jaar haar tienjarig bestaan. Tijdens een symposium op 28 april vertelden oprichters en watchers over wat er het afgelopen decennium is gebeurd en deskundigen gaven hun visie op de voorwaarden voor groei en verduurzaming van sociale initiatieven in Nederland.
 
Het symposium stond in het teken van ‘Het verhaal van Present’. In de periode van haar bestaan groeide Present uit tot een landelijk netwerk van meer dan zeventig lokale stichtingen. In 2015 hebben ruim 36.000 mensen, verspreid over 6.600 groepen, zich ingezet voor een plaatsgenoot in de knel. Present kan hiermee gezien worden als een expressie van het maatschappelijk en burgerlijk initiatief dat momenteel hevig in de aandacht staat.
 
Methode Present
Een ander succes is dat de methode Present is opgenomen in de Databank Effectieve Sociale Interventies. Volgens de onderzoekers is Present effectief in het verbinden van informele en formele zorg. De inzet van een groep vrijwilligers van Present versterkt de professionele hulpverlening en draagt bij aan de ontwikkeling van de hulpvrager. Daarnaast sluit de methode naadloos aan bij de moderne vrijwilliger die zich graag op projectbasis wil inzetten. Uit evaluatieonderzoeken naar Present en Gezinnen Present komt bovendien naar voren dat de vrijwilligers, de hulpontvangers en de betrokken hulpverleners positief zijn over de aanpak.
 
Veranderingen in vrijwilligerswerk
Tijdens het symposium sprak hoogleraar vrijwilligerswerk Lucas Meijs over de veranderingen in het vrijwilligerswerk in de afgelopen tien jaar. ‘Er zijn nieuwe bronnen gevonden. Vroeger deden mensen van de voetbalclub alleen vrijwilligerswerk voor de eigen club, nu zetten ze vrijwillige energie niet alleen voor zichzelf in, maar ook voor anderen. Het is mooi dat het bij Present niet bij het mobiliseren van kerkelijke vrijwilligers is gebleven, maar dat er ook zo veel andere groepen worden ingeschakeld. Present zit wat dat betreft op de ‘goede golf’: niet alleen in kerken, ook bij bijvoorbeeld bedrijven is het in trek om samen iets voor de maatschappij te betekenen. Of mensen dat nu religieus gemotiveerd doen of niet, is daarbij niet van belang. Iedere gemeenschap is anders, elke groep praat en denkt anders, het gaat erom dat ze iets doen.’ 
 

Wat doet Stichting Present?
 

 
gerelateerde items