Postkantorenpilot VFI terziele

19 maart 2008, 08:59
AMSTELVEEN (19 maart) - Begin maart maakten de aandeelhouders van Postkantoren B.V. bekend dat het netwerk van Postkantoorvestigingen wordt opgeheven. Deze stap heeft grote gevolgen voor de pilot met goede doelen informatie in de postkantoren. De geplande uitrol van de pilot gaat niet door. Is de investering in tijd en geld in het nieuwe concept voor niets geweest? "Pionieren houdt een zeker risico in."


De bekendmaking kwam voor Monique van Bijsterveld, directeur van VFI Diensten, als een volslagen verrassing. Er waren vanuit Postkantoren B.V. geen waarschuwingssignalen afgegeven. "Sterker: de pilot die eigenlijk begin maart afliep, is op initiatief van de postkantoren wegens succes gecontinueerd tot 1 mei. Dat zal nu ook de einddatum zijn van de pilot. VFI Diensten en Postkantoren B.V. hadden op basis van de resultaten een nieuwe formule uitgewerkt voor de uitrol naar meer postkantoren. Deze plannen zouden maandag gepresenteerd worden aan de goede doelen. De presentatie is komen te vervallen."

 


Zaaien & oogsten

Van Bijsterveld is vooral teleurgesteld omdat de eerste resultaten hoopgevend waren. "Voor de postkantoren was het belangrijkste dat klanten begrepen waarom binnen het nieuwe concept van de dienstenwinkel andere partijen zich konden presenteren," zegt Van Bijsterveld. "Klanten reageerden hier heel positief op. Vanuit het oogpunt van klantenbinding was de pilot dus een succes. Voor de goede doelen lag de eerste winst in het op een andere manier in contact komen met mensen. Dat is gelukt. Wat concrete resultaten betreft, hebben we de lat voor de pilot bewust laag gelegd. In het ontwikkelde nieuwe concept hadden we al bewust gekozen voor een actievere benadering van de bezoekers. Iedere fondsenwerver begrijpt dat je eerst moet zaaien, om op termijn te kunnen oogsten. Overigens liep de verkoop van goede doelenproducten best goed."

 


Pionieren

Is nu een potentieel interessant concept gesneefd, de investering verloren? Van Bijsterveld: "Wat ons betreft niet. Het concept staat, we gaan nu op zoek naar een nieuw platform . Leuk om te zien is dat de goede doelen daarvoor zelf ideeën aandragen. Er is al gesuggereerd om het concept te vertalen naar gemeentehuizen of bibliotheken. Met deze suggesties gaan we serieus aan de slag. Natuurlijk is er een risico dat het niet lukt. Gelukkig is de investering in geld uitgedrukt niet zo geweldig groot. Bij VFI Diensten willen het graag net even anders doen, voor de leden zijn we altijd op zoek naar nieuwe kansen, bewandelen we nieuwe wegen waar dat zinvol kan zijn. Bij pionieren hoort een zeker risico."

 


Zie ook: www.vfi-inkoop.nl

gerelateerde items