Pleidooi voor Europees statuut voor stichtingen

9 juni 2010

AMSTELVEEN (9 juni) - De Europese stichtingen kwamen vorige week in het Brusselse congrescentrum Squarebijeen voorde eerste "FoundationWeek", georganiseerd door het European Foundation Centre (EFC).Meer dan 700 deelnemers vertegenwoordigdenhonderden stichtingen. De Europese stichtingen willen beter samenwerken en hielden inBrussel een pleidooi voor een Europees statuut voor stichtingen. Dat moetwettelijke, administratieve en fiscale obstakels weghalen.

Marco Parlangeli, directeur van het Fondazione Monte dei Paschi di Siena, is vanaf mei volgend jaar de nieuwe voorzitter van het European Foundation Center (EFC).Dit was een van de besluiten aan het einde van de eerste "Foundation Week". Parlangeli, penningmeester en lid van  het Management Committee en de GoverningCouncil van EFC sinds 2004, zal de voorzittershamer opnemen vanaf dejaarvergadering, die volgend jaar in het Portugese Cascais, gehouden zal worden.Het thema is dan  "duurzaamheid".

Totde hoogtepunten van de "Foundation Week" behoorde de toespraak van de nieuweEU-president Herman Van Rompuy en de bekendmaking van de jaarlijkse Raymond Georis Prize voor innovatieve filantropie in Europa. De prijs werd uitgereikt aan dr. Mo Ibrahim, oprichter van de naar hemgenoemde foundation in Londen die zich bezighoudt met de ontwikkeling vantoezicht en toezichtsmodellen in Afrika.

 

EFC