Pleidooi voor de Social Pledge

5 maart 2020, 00:00
Don Akkermans
Don Akkermans
Don Akkermans sloot het oprichtingssymposium van het Corporate Foundations Forum op 6 februari af met een korte verhandeling over pledges. Akkermans is oprichter en directeur van Stichting Lenthe, onafhankelijk mediahuis voor Filantropie, Kunst en Cultuur waaronder het journalistieke platform De Dikke Blauwe. Lenthe nam het initiatief tot het netwerk voor bedrijfsfondsen CFF. Het Forum is overigens nadrukkelijk geen vereniging zoals de FIN en andere belangenorganisaties met leden en ledenvergaderingen. CFF mikt op duizend professionals die actief zijn in het domein van corporate foundations en maatschappelijk actieve bedrijven.

Akkermans refereerde aan The Giving Pledge van Bill Gates en Warren Buffet (2010) en de ‘Tax Pledge’ van Rutger Bregman op het World Economic Forum (WEF) in Davos in 2019 waarin hij plein filantropie vooraf te laten gaan aan belasting te betalen. Deze ‘Belastingbelofte’ is te zien als een soort institutionele beweging om bedrijven en zeer vermogenden aan te sporen hun maatschappelijke aandeel gewoon via de reguliere, nationale belastingen bij te dragen. 

Nu wordt het volgens Akkermans tijd ook toe te werken The Social Pledge. ‘Het zou mooi zijn als steeds meer bedrijven hardop zeggen, maar ook vastleggen, dat ze een concrete belofte doen. Dat ze buiten de bedrijfsmissie van winst en continuïteit garanderen, ook consequent meedoen met de samenleving. In uren en in euro’s. En fondsen met een eigen rechtsvorm en eigen missie en exploitatie zijn hier een beter vehikel voor dan het benoemen van een csr-manager’, vindt Akkermans. ‘Foundations van bedrijven kunnen ook perfecte aanjagers zijn bij het realiseren van de missies van goede doelen, culturele instellingen en andere initiatieven met maatschappelijke en sociale missies. Structureel een klein deel van winst en arbeidstijden vrijmaken, kan een echt enorme nieuwe kracht vrij maken. Werk aan de winkel voor corporate foundations dus, om deze nieuwe pledge tot bloei te laten komen.’ 
gerelateerde items