Pleidooi voor belastingvrijstelling schenkingen sportclubs

14 juni 2007
Nieuws | | Tax & Legal

AMSTELVEEN (14 juni) - Moeten sportverenigingen fiscaal behandeld worden alsof zij algemeen nut beogende instellingen zijn? Volgens NOC*NSF en de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) wel. Zij vinden dat sportverenigingen vrijgesteld moeten worden van belastingheffing op giften en legaten.


Sportclubs betalen op dit moment over donaties tussen 41 en 68 procent belasting. Dat is veel in vergelijking met ANBI's, die sinds 1 januari 2006 niets meer betalen over geschonken gelden.



NOC*NSF en NOB vragen het kabinet om de vrijstelling van schenkingsrecht ook in te voeren voor sportverenigingen, of in ieder geval een begin te maken met een fiscaal gunstiger klimaat. Bijvoorbeeld door boven een bepaald drempelbedrag vrij te stellen. Staatssecretaris De Jager van Financiën wordt door de twee lobbypartners herinnerd aan de centrale maatschappelijk rol die sport volgens het kabinet inneemt.



Wat het toezicht betreft stellen NOC*NSF en NOB voor om convenanten te sluiten tussen het ministerie en de sportsector.



Of de lobby van de genoemde koepels succesvol zal zijn, valt overigens zeer te betwijfelen. Nog niet zo lang geleden betoogde prof. Peter Kavelaars in de kolommen van FM op overtuigende wijze dat sportverenigingen niet voldoen aan de definitie van algemeen nut beogende instellingen.



Wordt vervolgd.