Pijbes leidt nieuw cultuurfonds van familie Van der Vorm

24 januari 2017, 18:00
Voormalig Rijksmuseum-directeur Wim Pijbes wordt directeur van een recent opgericht vermogensfonds, stichting Droom en Daad. Volgens de KvK staan twee leden van de bekende Rotterdamse familie Van der Vorm geregistreerd als bestuursleden: Martijn en Carel Ole van der Vorm. De Van der Vorm-familie behoort de vermogendste van Nederland en is bekend van de stichting Verre Bergen.
 
De nieuwe stichting is in december 2016 opgericht en wil initiatieven ontplooien gericht op het bevorderen van kunst en cultuur in Rotterdam. Het idee voor de nieuwe stichting zou eind 2016 zijn ontstaan na gesprekken tussen Pijbes en de familie Van der Vorm. De in Rotterdam woonachtige Pijbes was directeur van de Kunsthal Rotterdam van 2000 tot 2008, toen hij naar het Rijksmuseum vertrok. Vorig jaar was hij voor een korte periode directeur van het privémuseum Voorlinden in Wassenaar, waar hij al snel vertrok.
 
Hoe groot het budget van het nieuwe vermogensfonds is, is niet bekend gemaakt, maar Pijbes bevestigt tegenover NRC Handelsblad dat het om substantiële bedragen gaat. Het eerste, concrete project dat financieel gesteund wordt is het Internationale Filmfestival Rotterdam (IFFR), dat deze week begint.
 
Het lijkt erop als Droom en daad, net als stichting Verre Bergen een vermogensfonds moet worden dat niet louter geld weggeeft, maar duidelijk geënt op maatschappelijke investeringen die een meetbare impact moeten hebben.
 
Volgens NRC is de prille stichting nu nog gehuisvest in hetzelfde pand als Verre Bergen, maar is het de bedoeling dat Droom en Daad binnenkort een eigen kantoor gaat betrekken. Tegen NRC meldt Pijbes dat het nieuwe cultuurfonds na de eerste investering in IFFR snel komt met nieuwe projecten: ‘Wij zijn intussen met verschillende partijen in gesprek. Wij willen investeren in cultuur voor iedereen, van Pietje Bell tot Erasmus.’
 
♦Bronnen: Droom en Daad, NRC Handelsblad, NU.nl, ANP
 
►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier. 
 
 
gerelateerde items