Nike-topman Knight grootste gever in de VS

9 februari 2017, 14:00
Nike-topman Phil Knight doneerde samen met zijn vrouw vorig jaar 900 miljoen dollar aan goede doelen.
Nike-topman Phil Knight doneerde samen met zijn vrouw vorig jaar 900 miljoen dollar aan goede doelen.
The Chronicle of Philanthropy heeft de jaarlijkse Philanthropy 50 gepubliceerd, de lijst met de grootste major donors in de Verenigde Staten. Nee, Trump staat er niet in. Wie er ook niet in staat is de vorig jaar weer rijker geworden Warren Buffet. Nike topman Phil Knight en zijn vrouw Penny staan dit jaar op de eerste plaats met 900 miljoen dollar aan giften in 2016.
 
De vijftig major donors in de lijst doneerden samen 5,6 miljard dollar. Een stuk minder dan de 7 miljard in 2015 en 10,2 miljard in 2014. De reden daarvoor is de afname in legaten, maar ook de beurs was in 2016 nogal onzeker. De presidentsverkiezingen kunnen ook hebben meegespeeld, zegt Robert Kissane, voorzitter van consultantsbedrijf CCS Fundraising. ‘Alle ogen waren gericht op politiek en niet op filantropie. De bevolking werd er compleet in ondergedompeld en nauwelijks bezig met iets anders. Daarnaast haalden fondsenwervingsinstituten de voet van het gas tijdens de race om het presidentschap; er waren hierdoor minder fondswervingscampagnes.’
 
Top 5
De top vijf bestaat naast de Knights uit mediamagnaat Michael Bloomberg (ruim 600 miljoen), Howard en Lottie Marcus (400 miljoen), Microsoft medeoprichter Paul Allen (295 miljoen) en voormalig hedgefund manager John Arnold en zijn vrouw Laura (284 miljoen). Warren Buffet komt in de lijst niet voor. Hij gaf vorig jaar alle aandelen van zijn investeringsbedrijf weg ter waarde van 3 miljard dollar, ruim drie keer zo veel als de nummer 1 van de lijst. Toch staat hij niet in de lijst, omdat zijn donaties voortkomen uit afspraken die al een decennium eerder gemaakt waren. Dat betrof een jaarlijkse donatie van Berkshire Hathaway aan de fondsen van Bill en Melinda Gates, wijlen zijn vrouw en zijn drie kinderen. The Chronicle telt alleen de donaties mee die daadwerkelijk dat jaar gedaan zijn.
 
Nieuwkomers
Opvallend is de nieuwkomer op de 17e plaats: Roxanne Quimby. Quimby is medeoprichter van Burt’s Bees en een van de vier self-made vrouwen die in de lijst debuteren. De andere drie zijn Facebook executive Sheryl Sandberg (11), vastgoedinvesteerder Suzanne Dworak-Peck (24) en Elaine Wynn (29), oprichter van diverse hotels en casino’s.
 
Technologie en finance
Technologiegiganten komen ook dit jaar weer veelvuldig voor in de lijst: ze bezetten zelfs de eerste negen plaatsen. Deze negen gaven meer dan 1,2 miljard weg; meer dan twintig procent van het totaal. Zestien major donors komen uit de financiële sector. Zij gaven een krappe miljard weg.
 
Meeste giften naar onderwijs
De helft van alle donaties in de lijst ging naar colleges en universiteiten. Giften aan colleges worden momenteel door de fiscus onder de loep genomen, omdat het Congres overweegt veranderingen in het belastingbeleid door te voeren.
Musea konden ook op veel geld rekenen. Ze ontvingen 293 miljoen, het grootste bedrag sinds 2012.
 
Het kabinet van Trump: afwezig
En dan hebben we president Trump nog. Die staat er uiteraard niet in, dat las u al eerder in De Dikke Blauwe. En hoewel zijn kabinet uit vele rijke mensen bestaat, heeft er sinds de start van de zeventienjarige Top 50 maar eentje ingestaan. Onderwijsminister en miljardair Betsy DeVos stond in 2006 samen met haar man Dick en zijn kinderen in de lijst vanwege een donatie van vijftig miljoen aan Spectrum Health.
gerelateerde items