Techneuten domineren opnieuw Philanthropy 50 in de VS

15 februari 2018, 06:03
The Chronicle of Philanthropy heeft weer de jaarlijkse lijst van vrijgevigste Amerikanen gepubliceerd. Bill en Melinda Gates staan weer bovenaan de lijst.
The Chronicle of Philanthropy heeft weer de jaarlijkse lijst van vrijgevigste Amerikanen gepubliceerd. Bill en Melinda Gates staan weer bovenaan de lijst.
The Chronicle of Philanthropy heeft weer de jaarlijkse lijst van vrijgevigste Amerikanen gepubliceerd. Het zal geen verbazing wekken dat Bill en Melinda Gates weer bovenaan staan. Ze doneerden in 2017 maar liefst 4,8 miljard dollar. De rest van de top 50 wordt, net als vorig jaar, gedomineerd door jonge pioniers in de technologie-industrie.
 
De top 50 gaf samen in totaal 14,7 miljard dollar weg. Het grootste bedrag sinds 2008, toen de recessie op zijn hoogtepunt was. Het is het op twee na grootste bedrag sinds de eerste top 50 in het jaar 2000.
 
De Top 10
1. Bill and Melinda Gates, $4.8 miljard
2. Mark Zuckerberg and Priscilla Chan, $2 miljard
3. Michael and Susan Dell, $1 miljard
4. Henry Hillman, $850 miljoen
5. Michael Bloomberg, $702 miljoen
6. Florence Irving, $680 miljoen
7. Charles Butt, $290 miljoen
8. John and Laura Arnold, $285 miljoen
9. Pierre and Pam Omidyar, $257.5 miljoen
10. Roy and Diana Vagelos, $250 miljoen
Klik hier voor de volledige top 50.
 
Jonge major donors
Net als vorig jaar komt dat vooral door grote donaties van vooral jonge major donors. Een groot verschil met eerdere pieken, die vooral werden veroorzaakt door slechts een handjevol grote gevers. Drie relatief jonge miljardairstellen die hun fortuin opbouwden in de technologie staan bovenaan de lijst. Mark Zuckerberg en Priscilla Chan, die beiden begin dertig zijn, hebben in 2017 twee miljard dollar weggegeven aan hun stichting. Michael en Susan Dell, die begin vijftig zijn, hebben een miljard aan hun stichting geschonken. ‘Dit zijn de John D. Rockefellers van deze generatie’, zegt Brad Smith, president van The Foundation Center. ‘En ze zijn nog lang niet klaar.’
 
Techindustrie dominant
In totaal staan er elf mensen uit de technische industrie op de lijst. Gezamenlijk zijn ze goed voor 8,7 miljard dollar; zestig procent van de top 50. Die techneuten vertegenwoordigen verschillende tijdperken van de Amerikaanse technologische en digitale revolutie. Dell en Gates kunnen worden gezien als ‘old tech’. Zuckerberg maakt deel uit van een nieuwe groep van tech executives die met internet en sociale media hun fortuin opbouwden. Daartoe behoren ook eBay-oprichter Pierre Omidyar en zijn vrouw, Pam (nr. 9), Sheryl Sandberg van Facebook (nr. 25), en Salesforce.com ceo Marc Benioff en zijn vrouw, Lynne (nr. 27).
 
gerelateerde items