PGGM heeft beste verantwoorde beleggingsbeleid

13 december 2007
Nieuws | | Governance & Finance

AMSTELVEEN (13 december) - De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO), onderzoeksbureau Profunda, en de Consumentenbond hebben het verantwoorde beleggingsbeleid van de pensioenfondsen onderzocht. Wat blijkt: PGGM scoort het best.


Begin dit jaar kwam het televisieprogramma Zembla met een uitzending waaruit bleek dat de pensioenfondsen allesbehalve verantwoord belegden. Rendement stond voorop, waardoor een aantal fondsen ook (soms onbewust) via hun vermogensbeheerder bleken te beleggen in bijvoorbeeld clusterbommen.

 


De uitzending werkte als een wake-up call, zo blijkt uit onderzoek van VBDO, Profunda en de Consumentenbond. Na de alarmerende Zembla-uitzending hebben de pensioenfondsen actie ondernomen. Zo werd door de sector de commissie Hummels ingesteld, die onlangs kwam met nieuwe handvatten voor het opstellen van een verantwoord beleggingsbeleid.

 


Een grote groep pensioenaanbieders is bezig de opgelopen achterstand in te halen. De bedrijfstakpensioenfondsen PGGM (koploper), PME en ABP scoren het best. Zij worden gevolgd door PMT en pensioenverzekeraar SNS Reaal.

 


Het is niet alles goud wat er blinkt, aldus de onderzoekers. Want op het gebied van implementatie, transparantie en communicatie hebben de pensioenfondsen nog een lange weg te gaan.

 


Download hier een pdf van het onderzoek