Passie met een kop erop

Het hart heeft geen monopolie op maatschappelijke gedrevenheid.
Het hart heeft geen monopolie op maatschappelijke gedrevenheid.
8 maart 2017
Opinie | | Governance & Finance

Ons land kent een vrij strak ANBI-beginsel: je instelling moet voor 90% uitkeren aan het algemeen nut. En dus niet aan het privé nut. Hiermee hoopt de fiscus te voorkomen dat mensen zichzelf tot goed doel bombarderen om zo het vermogen fiscaalluw op kosten van de belastingbetalers te maximeren. Of met die 90% de lat niet te hoog ligt en met iets minder – zoals in Duitsland – maatschappelijke vrijgevigheid niet méér geprikkeld wordt, is voor een andere keer. Belangrijker is misschien wel de vraag: hoeveel kost het eigenlijk om die 90% ook goed weg te zetten? DDB’s vakhoofdredacteur Roderik Bolle geeft in de Topstory van deze week het antwoord: vaak te veel…

Vermogensbeheer en overhead slokken niet zelden grote happen uit het beschikbare bestedingsbudget: soms wel meer dan 50%. Hoe komt dat? Er is bij alle goede bedoelingen van bestuurders vaak een gebrek aan zakelijkheid, maar ook aan kritisch vermogen en creativiteit om de bestedingskosten te drukken. Zoals in elke sector zijn er ook in Het Land van Goed Doen dienstverleners die bestuurders ‘alle zorgen uit handen nemen’. Dat kan kloppen, maar dat heeft ook een prijs: niet alleen uw zorgen, maar ook een deel van het budget dat anders kan worden ingezet voor de verwezenlijking van idealen laat u uit handen nemen.

Noodzakelijke bestedingskosten kunnen vaak al met enkele simpele maatregelen fors worden gedrukt. Het vergt soms een collegiaal koffietafelgesprek en wat verdieping in zaken die door veel dienstverleners om begrijpelijke redenen tot mythische complexiteit worden opgeblazen.
Heeft de financiële keizer dan helemaal geen kleren aan? Dat zeggen we niet. Dit zeggen we wél tegen bestuurders: zakelijkheid in het doelmatig uitgeven van een zo hoog mogelijk percentage van het jaarlijkse ten laste van het vermogen gebrachte budget, is óók ‘passie’. Het hart heeft geen monopolie op maatschappelijke gedrevenheid. Ook het hoofd moet er aanspraak op maken.
 
♦Wilt u meer hoofdredactionele commentaren lezen van Venema&Groenhuijsen? Klik hier.

►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier.