Topdag voor particuliere initiatieven in OS

30 augustus 2017, 09:00
Meld u nu aan voor de Partin-dag op 30 september.
Meld u nu aan voor de Partin-dag op 30 september.
Op 30 september kunnen alle kleine vrijwilligersorganisaties met projecten in ontwikkelingslanden, - de zogenoemde ‘particuliere initiatieven’ of PI’s -, naar een speciaal voor hun georganiseerde dag. Partin, de branchevereniging van het PI, en het lokale netwerk Mondial Apeldoorn tekenen samen voor een dagprogramma dat werkelijk voor iedereen wat wils biedt.
 
De dag wordt een thuiswedstrijd voor Mondial en wordt geopend door de Apeldoornse burgemeester John Berends, minister Liliane Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en - hopelijk - een derde Bekende Nederlander. Om een kleine greep te doen uit het gevarieerde programma: voedsel verbouwen in zoet en brak water door Tamara den IJzerman, Chantal Heutink gaat het hebben over sociaal ondernemerschap en wasbaar maandverband, en de Apenheul over hun MVO-projecten. Lau Schulpen geeft een inkijkje in wat de wetenschap doet op het terrein van kleine goede doelen.
 
Workshops
Het is ook mogelijk zelf actief aan de slag te gaan in workshopvorm. Iris Barzilay en Margreet Jacobs leren hoe kwalitatief goede filmpjes te maken en introduceren belangstellenden in de wereld van de vlogger. BrandOutLoud vertelt hoe belangrijk het is een consistent beeld te schetsen van de organisatie, PIFworld gaat in op crowdfunding en fondsenwerving door middel van evenementen. Er is een markt, waaronder partijen als Wilde Ganzen, Edukans, INTL FC Stone en De Dikke Blauwe toelichten wat ze doen, en hoe ze daarbij het PI van dienst kunnen zijn en kunnen samenwerken. Tijdens de lunch, waarvoor met opzet veel tijd is ingeruimd, hebben de organisaties onderling ruimschoots de tijd voor kennismaking en kennisuitwisseling.
 
PI goed voor 34 miljoen per jaar
De kleine particuliere organisaties voor wie de dag is bestemd, nemen naast overheden en de grote ngo’s een bijzondere plaats in de wereld van ontwikkelingssamenwerking. Kleine PI-organisaties hebben contact van mens tot mens en laten aan andere Nederlanders zien dat hun projecten er op kleine schaal daadwerkelijk aan bijdragen dat mensen in arme landen zich sociaal en economisch ontwikkelen. Volgens de analyse op kleinegoededoelen.nl zijn er zeker 1.200 PI’s in ontwikkelingssamenwerking in Nederland, maar waarschijnlijk zijn er nog veel meer. Er gaat via deze organisaties een bedrag van naar schatting 34 miljoen euro per jaar naar ontwikkelingslanden. Om te zorgen dat dat geld goed besteed wordt, is het van belang dat dergelijke initiatieven die louter uit vrijwilligers bestaan, zich op allerlei vlak ontwikkelen tot kwalitatief goede en professioneel werkende organisaties die niet alleen hun projecten verduurzamen, maar ook hun achterban inzichtelijk en adequaat kunnen melden wat er met hun steun is bereikt. Naast het inhoudelijke programma van de dag draagt de onderlinge kennisdeling via de directe ontmoeting hier in niet geringe mate aan bij.
 
U bent welkom
Iedereen die een kleinschalige particuliere organisatie in ontwikkelingssamenwerking vertegenwoordigt of iedereen met belangstelling voor het werk van het PI is welkom. Voor Partin en Mondial-leden is de bijeenkomst - op een kleine vergoeding voor de lunch na - gratis. Niet-leden betalen een bijdrage in de kosten van 12,50 euro inclusief de lunch.
 
Het complete programma vindt u hier. Aanmelden kan hier.
Nieuw: 
DDB Dailyelke dag om 12.00 uur het laatste nieuws & opinie van de afgelopen 24 uur in uw mailbox. Gratis service naast uw wekelijkse DDB Journaal.
Aanmelden: klik hier.
gerelateerde items