Partindag 2016: Jullie zijn goed bezig!

Partindag 2016: Jullie zijn goed bezig!
Partindag 2016: Jullie zijn goed bezig!
9 december 2016
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

‘World’s Best News vindt: PI’s zijn goed bezig…’ Ralf Bodelier, journalist en aanjager van dit initiatief, gaf tijdens de Partindag in vier punten aan waarom WBN dat vindt: PI’s doen, durven, verbinden en bovenal zijn PI’s optimistisch. Inspirerende woorden die samen met de PI-borrel een mooie afsluiter vormden van de Partindag 2016 in De Schakel in Nijkerk.
 
door Partin
 
De Partindag is de jaarlijkse bijeenkomst van particuliere initiatieven en wereldburgers. De opkomst op zaterdag 3 december 2016 was met bijna 200 deelnemers van zeker 110 PI’s hoog, ondanks dat de sint in het land was. Onderdeel was ook de eerste ALV van de vereniging. Een mijlpaal voor een sector in beweging.

Boeiende onderwerpen
De boeiende sprekers konden rekenen op positieve reacties en de verschillende werksessies werden druk bezocht. Er kwamen verschillende onderwerpen aanbod, zoals vermogensfondsen, internationale overboekingen, mission drift, erkenningsregeling, fondsenwerven, onderwijs en rainwater harvesting. De kracht en andere kenmerken van PI’s lopen als rode draad door de hele dag. Vooral de keynote sprekers spraken met bewondering over de inzet en de resultaten van PI’s.

Marjon van der Does sprak uit eigen ervaring over de voordelen van gebruikmaken van het platform INTL FCStone om goedkoop geld over te boeken naar landen met een zachte valuta. Marjon werkt bij The Hunger Project, een organisatie actief in verschillende partnerlanden. Ook de penningmeester van Partin, Koen Vliegenthart, heeft positieve ervaringen met het platform. Een aanrader.

Als je missie op drift raakt
Onlangs studeerde Frans-Joseph Simons af op zijn onderzoeksresultaten over mission drift. Mission drift is een proces van verandering waarbij de organisatie afwijkt van haar doel(en) en waarbij sprake kan zijn van het verschuiven en/of vervangen van deze doelen. Frans-Joseph sprak voor dit onderzoek meerdere PI’s. Om oorzaak en remedie te kunnen bepalen, onderscheidt hij vier typen: caregiver, peacekeeper, gold minder en free spirit. Toch blijkt er nauwelijks onderscheid te bestaan tussen hoe PI’s met mission drift omgaan. Door de vaak jarenlange betrokkenheid zijn PI’s wendbaar en zoeken ze altijd naar alternatieven. Dat bleek ook uit de voorbeelden die genoemd werden.

Ervaringen met erkenningsregeling
Jaap Matser van Rising Stars en Gerard Geenen van Kidscare deelden met de andere PI’s hun ervaringen bij het aanvragen van de Erkenningsregeling. En waarom ze daartoe besloten. Zo groeide de organisatie KidsCare en was er intern volop discussie over doelgerichtheid en professionaliteit, waarbij samenwerking en partnerschappen essentieel zijn. Dat allemaal versterkte de behoeften aan vertrouwen, legitimiteit en autoriteit en dus ook aan (formele) erkenning. Afgezien van de jaarlijkse kosten (vanaf 2017 €250,- per jaar) waren over het algemeen de ervaringen met de aanvraagprocedure positief. Vooral de begeleiding door CBF en de verbetervoorstellen werden gewaardeerd. De bureaucratie viel wel mee en met de extra mogelijkheid van begeleiden die Partin biedt, is het een fluitje van een cent. Allebei benadrukken ze dat de stichtingen vooral trots zijn op de CBF-erkenning.
 
Vermogensfondsen en PI
Na twee rondes parallelsessies met uiteenlopende onderwerpen waaraan ook een aantal PI’s bijdroeg, gaf Liesbeth Nagelkerke inzicht in vermogensfondsen. Zelf werkt ze bij Stichting Femi, een klein familiefonds met onderwijs, voedselzekerheid, duurzaamheid, infrastructuur en gezondheidszorg als speerpunten, die vanuit een integrale aanpak gewikt en gewogen worden. Ook zij gaf een aantal positieve punten aan die volgens haar PI’s kenmerken: de persoonlijke motivatie en gedrevenheid (wat een sterke overeenkomst met familievermogensfondsen heeft), hands on mentaliteit, niet politiek gebonden, kleinschalig en dus flexibel en snelle besluitvorming. Belangrijk is echter wel om overzicht te bewaren van datgene andere organisaties in dezelfde regio doen en daar open voor te staan. En veelal wordt gestart zonder duidelijke exit/ownership, daardoor afhankelijkheid ontstaat. Dat mag wel iets professioneler, maar daarvoor hoeven PI’s niet te groeien, vindt Liesbeth.

Pitchen met OFoundation
OFoundation bedacht een innovatief concept rondom microfinancing. Vorig jaar al waren ze present en riepen PI’s op om mee te doen aan de wedstrijd ‘circular development challenge’. Nu mochten de laatste drie deelnemers hun ideeën volgens de methode Petcha Kutcha pitchen. Massy Wahab lichtte de pitch-methode toe voordat ABF met de eerste pitch begon. ABF wil wasbaar maandverband voor vrouwen en meisjes in Burkina Faso lokaal gaan fabriceren. De tweede pitch ging over webdevelopers in Nepal (Hatemalo) en  de laatste pitch ging over het maken van R.S.B.  (Recycled Shopping Bag) door het Western Girls Training Centre in Ghana. Door het volume van het applaus werd de winnaar bepaald. ABF was de absolute winnaar en ging naar huis met een cheque van 500 euro.

Onderzoek, zichtbaarheid en PI’s
Sara Kinsbergen behoeft bij veel PI’s nauwelijks introductie. Als student aan het CIDIN onderzocht ze al kenmerken en voordelen van PI’s in ontwikkelingssamenwerking. Ook haar proefschrift ging over PI’s. Nu wil ze aan eerdere studies een vervolg geven en onderzoeken hoe het nu met PI’s gaat en hoe het ze de afgelopen jaren verging. Voor deze studie ‘The coming of age of Private Development Initiatives’ roept ze PI’s op mee te werken. De voorzitter van Partin benadrukte nogmaals het belang van dit onderzoek en op de zichtbaarheid van PI’s.

Een succesverhaal!
Tot slot werd op deze dag ook de winnaar bekend gemaakt van de verhalenwedstrijd. De jury bestaande uit Evelijne Bruning (The Hunger Project),  Maaike Jonker en Guido Castagna (schrijvers van het boek ‘Met de beste bedoelingen. Verhalen over mensen die de wereld zélf mooier willen maken’) bekroonde ‘Een succesverhaal’ van Stichting En Classe met de Partinprijs. Deze wedstrijd werd dit jaar georganiseerd door Partin in samenwerking met de ASN Bank. Van de 82 inzendingen haalden 11 verhalen de longlist en drie de shortlist. De jury was onder de indruk van de mooie eerlijke verhalen die er toe doen. De verhalen zijn te lezen op kleinegoededoelen.nl, een initiatief van Partin om PI zichtbaarder te maken.

Dagvoorzitter Evelijne Bruning (The Hunger Project) leidde het programma met souplesse naar het eind. Na de inspirerende woorden van Ralf Bodelier met goed nieuws en wat PI’s daar allemaal aan bijdragen werd de dag van ontmoeting en delen afgesloten.
 
►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier