Toon alles (1)

Partin-dag 2017: particulier initiatief moet het vooral zelf doen

4 oktober 2017, 16:00
Bij het Private Initiatieven is het vooral doe-het-zelf
Bij het Private Initiatieven is het vooral doe-het-zelf
De Partin-dag in Apeldoorn van vorige week voldeed met een recordaantal van driehonderd bezoekers aan de behoefte van Particuliere Initiatieven (PI) elkaar te ontmoeten. Stichting Adamfo Ghana ging met de eerste prijs naar huis in de jaarlijkse Partin Verhalenwedstrijd.
 
Zo’n vier procent van alle Nederlanders is direct betrokken bij kleinschalige ontwikkelingsprojecten, bleek uit onderzoek van Lau Schulpen van Radboud Universiteit Nijmegen. Dat komt neer op zo’n 600.000 mensen. Toch hoeft het PI van de overheid niet veel te verwachten, zegt Lambert Grijns (directeur Sociale Ontwikkeling bij MinBuZa). Het budget voor OS in het nieuwe kabinet zal niet boven 0,55 procent bnp uitkomen, voorspelt hij. ‘Het bedrag dat Nederland aan OS uitgeeft, is de helft van wat we jaarlijks slikken, spuiten en roken.’
 
Movement on the Ground
Nina Schmitz vertelt over het particuliere initiatief van Johnny de Mol dat begon met een bezoek aan Lesbos. Movement on the Ground, waar ze directeur is, is in korte tijd een begrip geworden. De organisatie wil laten zien dat vluchtelingenkampen vluchtelingencampussen kunnen zijn. En hoewel Schmitz meent dat het in klassieke zin geen PI meer is, blijft het ‘waarom je ooit begon’ juist zo belangrijk. Dat geeft de energie om door te gaan.
 
Workshops en werksessies
De workshops worden gehouden over onder meer vloggen (eng!), projectstructuur, community building en The Innovation Game. Chantal Heutink deelt haar ervaringen over haar onderneming, waarover zij het boek Op Hoge Hakken in Afrika schreef. Ook worden de werksessies Durftevragen en onderwijs goed bezocht, zoals ook de workshops over exitstrategie, goed nieuws, leeuwendans, maatschappelijk betrokkenheid, stedeninitiatieven en innovatieve oplossingen voor water en energie.
 
Partinprijs 2017
Voor de derde keer vindt de prijsuitreiking plaats van de Partin Verhalenwedstrijd voor kleine goede doelen. Het verhaal Deze kans krijg ik nooit meer! van Stichting Adamfo Ghana wint de eerste prijs. Tweede en derde prijs gaan naar de verhalen Straatkind - een ontmoeting en Het verhaal van Lucas, de mula geschreven door Stichting Kinderhulp Burkina Faso en Power2Fly. De winnaar ontvangt 750 euro, de tweede en derde prijs zijn respectievelijk 500 en 250 euro, beschikbaar gesteld door de ASN Bank.
 
Aan het eind van de dag is er muziek. Kees Posthumus en Juul Beerta vatten de dag samen met een lied op de melodie van ‘We zullen doorgaan’ van Ramses Shaffy zong het  cabaretduo met de aanwezigen: ‘We zullen doorgaan, er is een vuur in ons dat ons doet doorgaan en geloven dat het kan. We zullen doorgaan. Tot dat het goed zal zijn.’

Klik hier voor meer informatie over de Partin-dag.
gerelateerde items