‘Overheid speelt geen rol in groei social enterprise sector’

6 juni 2016, 16:00
Willemijn Verloop; 'Wij zijn trots op de resultaten en op het sociaal ondernemersveld dat al vier jaar op rij bovengemiddeld goed presteert.'
Willemijn Verloop; 'Wij zijn trots op de resultaten en op het sociaal ondernemersveld dat al vier jaar op rij bovengemiddeld goed presteert.'
De Social Enterprise Monitor, het jaarlijkse onderzoek onder sociaal ondernemers in Nederland, laat voor het vierde jaar op rij groei zien: toename in werkgelegenheid gaat gepaard met een stabiele omzetgroei. De overheid speelt hierin nauwelijks een rol. Ondanks de ambitie ‘maatschappelijk verantwoord in te kopen’ realiseren sociale ondernemingen slechts elf procent van hun omzet bij de overheid.

Willemijn Verloop, directeur Social Enterprise NL: ‘Wij zijn trots op de resultaten en op het sociaal ondernemersveld dat al vier jaar op rij bovengemiddeld goed presteert. Het is daarentegen het zorgwekkend dat de overheid als grootste inkopende partij in Nederland dat voor slechts elf procent bij sociaal ondernemers doet. Terwijl zij zich zich specifiek richten op maatschappelijke vraagstukken in het publieke domein. Een actieve, stimulerende rol van de overheid, zoals we die wel in de landen om ons heen zien, blijft in Nederland achter.’
 
Enkele resultaten uit het onderzoek:
  • Sociale ondernemingen creëren opvallend vaak innovatieve producten en diensten. 54 procent van de ondernemingen geeft aan in de afgelopen twee jaar een product of dienst op de markt gebracht te hebben dat nog niet bestond.
  • 83 Procent van de sociale ondernemingen die in 2015 financiering zocht is hierin – geheel of gedeeltelijk - geslaagd. Er zijn steeds meer financiers beschikbaar voor sociale ondernemingen.
  • 83 Procent van de social enterprises signaleert een toename van de maatschappelijke bewustwording bij klanten. Sociale ondernemingen dragen met het aanbieden van producten met een maatschappelijke missie actief bij aan deze bewustwording. Zo vestigt Fairphone de aandacht op misstanden bij het winnen van grondstoffen voor mobiele telefoons en vraagt Kromkommer aandacht voor voedselverspilling met ‘gekke groenten’.
 
Toename impactmeting
61 Procent van de respondenten geeft aan impact te meten, tien procent meer dan vorig jaar. Ook vragen stakeholders vaker om een impactrapportage (64 procent). Impactmeting is een cruciaal onderdeel van de verdere ontwikkeling van social enterprise sector, zoals ook de SER onderkend. 

►Lees hier De Social Enterprise Monitor 2016
 
gerelateerde items