Toon alles (2)

Oratie René Bekkers over de maatschappelijke betekenis van filantropie

3 april 2013, 04:00
Oratie René Bekkers over de maatschappelijke betekenis van filantropie
Oratie René Bekkers over de maatschappelijke betekenis van filantropie
René Bekkers werd begin dit jaar benoemd tot bijzonder hoogleraar Sociale aspecten van pro-sociaal gedrag. De leerstoel aan de Faculteit Sociale Wetenschappen van de VU is mede mogelijk gemaakt door de Van der Gaag Stichting van de Koninklijke Academie van Wetenschappen (KNAW). Bekkers aanvaardt het ambt op donderdag 25 april om 15.45 uur in de aula van de VU.

Als bijzonder hoogleraar gaat Bekkers onderzoek doen naar sociale omstandigheden op het niveau van individuen, organisaties en landen die filantropisch gedrag beperken en bevorderen. In zijn oratie op 25 april geeft hij antwoord op de vraag wat de maatschappelijke betekenis is van filantropie. ‘Dan reik ik enkele relevante theorieën, methoden en bevindingen aan’, vertelt Bekkers. ‘Gevers en vrijwilligers zijn optimistischer van aard, hebben grotere sociale netwerken en zijn gezonder dan mensen die niet met filantropie bezig zijn. Maar we weten nog niet of nauwelijks of filantropisch gedrag ook een resultaat is van al deze positieve kwaliteiten, of een oorzaak – of allebei. Aan het beantwoorden van deze vraag wil ik de komende jaren werken.’

Maatschappelijke effecten van filantropie
‘Daarnaast weten we eigenlijk nog vrijwel niets over de maatschappelijke effecten van filantropie. De komende jaren zijn een heel interessante periode voor de maatschappelijke betekenis van de filantropie. Die betekenis zou sterk kunnen toenemen door de grote overheidsbezuinigingen aan de ene kant en de opgebouwde vermogens van vrijgevige ouderen aan de andere kant. Daarnaast zou het toezicht sterk kunnen veranderen. Graag schets ik de contouren van onderzoek waarmee de maatschappelijke betekenis van filantropie kan worden versterkt’, aldus Bekkers.
gerelateerde items