Oranje Fonds zoekt deelnemers voor nieuw programma ‘Herstel dichtbij’

Beeld: KulliKittus/Unsplash.
Beeld: KulliKittus/Unsplash.
31 augustus 2021
Nieuws | | Organisatienieuws

Vanaf vandaag kunnen deelnemers zich inschrijven voor het nieuwe programma van het Oranje Fonds ‘Herstel dichtbij- samen voor mentale gezondheid’. In samenwerking met MIND wil het fonds binnen drie jaar een landelijk netwerk van zelfregie- en herstelinitiatieven creëren, waarbij mensen met een psychische kwetsbaarheid dichtbij huis hulp en ondersteuning kunnen vinden. Dit nieuwe programma werd eerder dit jaar aangeboden aan Koningin Máxima ter ere van haar 50e verjaardag.

Achtergrond

Met het nieuwe programma borduurt het Oranje Fonds voort op het thema Mentale Kracht van de Appeltjes van Oranje 2021. Volgens het fonds heeft meer dan 40% van de Nederlanders ooit te maken gehad met psychische klachten. Door de coronacrisis zou de vraag naar psychische hulp bovendien zijn toegenomen. Daarom wil het fonds samen met MIND, een gezondheidsfonds in Nederland dat zich specifiek richt op mentale gezondheid, aan de slag met zelfregie- en herstelinitiatieven die ruimte bieden aan psychisch kwetsbare mensen om te werken aan hun herstelproces. De bedoeling is om binnen een periode van drie jaar in verschillende fases een stevig netwerk te creëren.

Deelnemers gezocht

Geïnteresseerde organisaties en initiatieven kunnen zich vanaf vandaag bij het Oranje Fonds melden. Op de website van het fonds valt te lezen dat er binnen het programma ruimte is voor 30 deelnemers; 15 gevestigde initiatieven en 15 nieuwe initiatieven. De gevestigde initiatieven, die al minstens drie jaar moeten bestaan, krijgen de kans om door middel van financiële steun, kennis en coaching door te ontwikkelen en te verduurzamen. De nieuwe initiatieven, die zich nog in de opbouwende fase bevinden, krijgen de mogelijkheid om zich tot een ‘volwaardig zelfregiecentrum’ te ontwikkelen. Daarnaast wordt het delen van kennis, deskundigheidsbevordering en onderzoek volgens het fonds gestimuleerd. Zo worden deelnemers van bestaande initiatieven als coach gekoppeld aan nieuwe initiatieven.
 
Aanmelden
Aanmelden kan via de website van het Oranje Fonds. Gevestigde initiatieven kunnen zich inschrijven tot 27 september en nieuwe initiatieven tot 4 oktober. Het programma gaat in januari 2022 van start.
 
Bron: Oranje Fonds
Klik hier voor meer informatie over aanmelden en alle criteria.
Lees ook: ‘Oranje Fonds reikt drie Appeltjes van Oranje uit’