Oranje Fonds verhoogt prijzen in lustrumjaar Appeltjes van Oranje

Beeld: Levi Guzman/Unsplash.
Beeld: Levi Guzman/Unsplash.
16 september 2021
Nieuws | | Vrijwilligers

In 2022 worden voor de 20e keer de Appeltjes van Oranje uitgereikt door het Oranje Fonds. In dit speciale lustrumjaar staat het thema Kansengelijkheid voor álle jongeren centraal. Sociale initiatieven vóór jongeren, dóór jongeren kunnen zich nog tot 30 september aanmelden om mee te dingen naar de welbekende oranje prijzen, die komend jaar worden verhoogd naar 25.000 euro en persoonlijk worden uitgereikt door Koning Willem-Alexander.
Appeltjes van Oranje

De Appeltjes van Oranje zijn jaarlijkse prijzen voor drie sociale projecten die zich binnen het Koninkrijk inzetten voor een betrokken en leefbare samenleving. Met de Appeltjes wil het Oranje Fonds waardering uiten voor het werk en de inzet van organisaties door hen in het zonnetje te zetten. Ook hoopt het fonds andere initiatieven te inspireren. Alle winnaars krijgen een bronzen beeldje, dat gemaakt is door Prinses Beatrix zelf. De winnaars kregen eerder altijd een geldbedrag van 15.000 euro, maar vanwege de viering van het 20-jarig bestaan van het Oranje Fonds en de Appeltjes van Oranje wordt dat bedrag verhoogd naar 25.000 euro. Bovendien zal Koning Willem-Alexander in het lustrumjaar de prijzen persoonlijk overhandigen.
 
Voor jongeren, door jongeren
Komend jaar staat het thema Kansengelijkheid voor alle jongeren centraal. ‘Het is helaas niet vanzelfsprekend dat alle jonge mensen dezelfde kansen krijgen. De ongelijkheid tussen verschillende groepen jongeren neemt steeds verder toe. Door de coronacrisis zijn de problemen vergroot en beter zichtbaar. Jongeren komen extra in de knel door het wegvallen van onderwijs, stageplekken, werk, inkomen, structuur en sociale contacten. Ze ervaren thuis meer stress, worden geraakt door bijvoorbeeld toegenomen huiselijk geweld, voelen zich geïsoleerd en verliezen perspectief. Ook ontstaan nieuwe groepen jongeren die kwetsbaar zijn’, aldus het Oranje Fonds. Daarom is het fonds op zoek naar organisaties die zich inzetten om alle jonge mensen gelijke kansen te geven. Er wordt vooral gezocht naar projecten die jongeren tussen de 15 en 24 jaar zelf inzetten om leeftijdsgenoten te helpen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan maatjesprojecten of projecten waarin jongeren steun bieden aan andere jongeren binnen de LHBTIQ+-wereld.
 
Aanmelden
Als je je als organisatie of initiatiefnemer van een project wil aanmelden om kans te maken op een Appeltje van Oranje, kan je je nog aanmelden tot 30 september. Ook kunnen projecten aangemeld worden door derden. Om in aanmerking te komen moeten de projecten voldoen aan een aantal criteria, waaronder vrijwillige inzet en een bijdrage aan een inclusieve samenleving. Ook moeten de projecten of organisaties minimaal actief zijn sinds de zomer van 2020. Zowel Nederlandse als Caribische projecten kunnen zich aanmelden.

Bron: Oranje Fonds
Klik hier voor alle criteria en aanmelden.
Lees ook: ‘Oranje Fonds reikt drie Appeltjes van Oranje uit’