Oprichter TomTom gaat Bill Gates achterna

8 november 2006
Nieuws | | Filantropen

Een eigen fonds oprichten en daaraan tientallen miljoenen schenken: waar hebben we dat eerder gehoord? TomTom-oprichter Pieter Geelen concludeerde in navolging van Bill Gates dat het tijd werd om iets terug te doen voor de maatschappij en schenkt 100 miljoen euro aan de Turing Foundation.


Een maand terug erkende de belastingdienst de Turing Foundation als algemeen nut beogende instelling. Daarmee stond voor Pieter Geelen het licht op groen om een aanzienlijk bedrag te doneren. In een persbericht legt hij uit waarom 100 miljoen heeft toegezegd aan zijn eigen foundation. "Met deze schenking wil ik een bijdrage leveren aan onze wereld en onze samenleving. Het geld is bestemd voor projecten die mij raken, en de organisaties die zich ervoor inzetten."

 


In De Volkskrant voegt Geelen daar ludiek aan toe: "We zagen na de introductie van TomTom op de beurs veel geld op ons afkomen en besloten dit mooie ronde getal weg te geven."

 


Geelen heeft zijn stichting niet naar zichzelf vernoemd, omdat hij graag uit het zicht wil blijven. De schenking van 100 miljoen wordt overigens weliswaar in één keer uitgekeerd, maar door de Turing Foundation in jaarlijkse partjes van 5 miljoen euro gebruikt. Op deze manier is het budget van de stichting en de continuïteit op de langere termijn gegarandeerd. De Turing Foundation zal zal zich gaan richten op onderwijs, natuurbescherming, kunst en leprabestrijding.